Body Challenge: cvičte tyto cviky po dobu 25 dnů i v práci a pocítíte rozdíl

Způsobuje vaše práce fyzickou bolest? Pak je potřeba si zacvičit i na pracovišti. Plno lidí se domnívá, že bolest souvisí jen s těžce vykonávanou prací, přitom to vůbec není pravda.

I u sedavého zaměstnání vás může potrápit bolest páteře, atd. Nevyjímaje tedy kanceláří, kde lidé takto pracují u svých počítačů.

Existují na to i důkazy, které hovoří o tom, že opakovaný pohyb, špatné držení těla nebo setrvávání ve stejné poloze, zhoršují bolest pohybového aparátu.

Zůstat v jedné pozici při stereotypních pohybech je typické pro práci u stolu. Návyky, které si u stolu vytváříme, zejména při sezení, mohou přispět k nepohodlí a dalším zdravotním potížím.

Zde je jen malý výčet z nich:

  • bolesti krku a ramen
  • obezita
  • muskuloskeletální poruchy
  • stres
  • bolest dolní části zad
  • karpální tunel

Podle lékařských studií zvyšuje riziko úmrtí z jakékoliv příčiny o 50 % také pouhý fakt, že sedíte u televize více, než 4 hodiny denně.

Pozitivní zprávou je, že pohyb nebo protahování, pomáhá tuto časovanou bombu pozastavit.

Prvním pravidlem je, že mezi jednotlivými cviky budete normálně dýchat. Nezadržujte dech.

Protažení rukou – zvedněte ruku a ohněte ji tak, aby dosáhla na opačnou stranu. Druhou rukou přitáhněte loket k hlavě. Vydržte 10 až 30 sekund. Opakujte na druhé straně.

Natáhněte ruce nad hlavu. Každou ruku protáhněte vždy do opačné strany. Setrvejte pár sekund.

Sevřete ruce nad hlavou dlaněmi směrem ven. Zatlačte paže nahoru a vytahujte se směrem vzhůru.

Držte pozici po dobu cca půl minuty.

Sevřete ruce za zády. Zatlačte hrudník a zvedněte bradu.

Sevřete ruce před sebe a skloňte hlavu na úroveň rukou. Zatlačte dopředu a vydržte 10 až 30 sekund.

Protažení trupu – nohy držte pevně na zemi. Otočte horní část těla ve směru paže, která spočívá na opěradle židle. Setrvejte po dobu 10 až 30 sekund. Opakujte i na druhé straně.

Protažení flexe kyčle a kolena – objímejte vždy jedno koleno a přitahujte si ho k hrudi. Střídejte a vždy se snažte vydržet po dobu půl minuty.

Protažení nohou – sedněte si a natáhněte jednu nohu ven. Natáhněte se k prstům na nohou. Vydržte 10 až 30 sekund. Opakujte i na druhé straně.

Protažení ramen – zdvihněte obě ramena současně směrem k uším. Plynule je dávejte nahoru a dolů a opakujte v každém směru 10 krát.

Protažení krku – uvolněte se a nakloňte hlavu dopředu. Pomalu se otočte směrem k jedné straně a vydržte 10 sekund. Opakujte na druhé straně. Znovu se uvolněte a zvedněte bradu zpět do výchozí polohy.

Protažení horní části těla – jemně vytáhněte hlavu směrem ke každému rameni, dokud neucítíte lehký tah. Vydržte cca 10 až 15 sekund.

Pravidelné cvičení může snížit bolest až o 72 % a zmírnit také dopad fyzického a psychického stresu.

Zdroj: healthline.com

Autor: Renata Horáková
zavřít reklamu