Oblíbené značky luxusních hodinek v ČR

Na světě existuje celá řada výrobců hodinek, a to včetně výrobců luxusních modelů. Jen někteří z výrobců luxusních hodinek se však mohou pyšnit dlouhou a bohatou historií a jen hrstka z nich se stala opravdu legendárními, když jsou známé i široké veřejnosti a ne pouze nadšencům do hodinek. V tomto článku se v krátkosti dozvíte to nejdůležitější z historie tří značek, jež lze považovat téměř za synonyma pro pojem luxusní hodinky. Na konci článku pak najdete představení společnosti Altman, která se zabývá nejen prodejem a servisem hodinek těchto značek.

Breitling

Firmu na výrobu časoměrných přístrojů a průmyslových měřidel založil v roce 1884 Léon Breitling, když mu bylo 24 let, ve švýcarském St. Imier. Později se firma přestěhovala do La Chaux-de-Fonds. V roce 1915, již za vedení jeho syna Gastona, začala dodávat první chronografy Breitling vojenským pilotům. V tomto roce společnost na trh uvedla první náramkové hodinky, které měly nezávislé tlačítko chronografu (stopek), v roce 1934 se pak objevily chronografy se dvěma tlačítky, kde druhé tlačítko umožnilo nulování sčítačů.

Z bohaté historie firmy ještě rozhodně stojí za zmínku logaritmické pravítko, které se na hodinkách Breitling Chronomat objevilo ve 40. letech minulého století. V roce 1952 se do prodeje dostaly první hodinky z legendární série Navitimer vybavené tímto kruhovým logaritmickým pravítkem. S jeho pomocí byli piloti schopni rychle provádět potřebné výpočty o spotřebě paliva, doletu nebo úhlu klesání.

TAG Heuer

Historie společnosti se píše již od roku 1860, kdy ji založil Edouard Heuer, a to rovněž v St. Imier ve Švýcarsku. Mezi významné objevy, které si nechal patentovat, patří natahování kapesních hodinek pomocí korunky z roku 1869. Dalším jeho důležitým patentem, tentokrát z roku 1887, je oscilační pastorek pro mechanické chronografy, jenž nachází využití i v současnosti.

Roku 1916 Heuer představil světu první chronograf s přesností na setinu sekundy a společnost se poté stala ikonou profesionálního sportu. V letech 1920 (Antverpy), 1924 (Paříž) a 1928 (Amsterdam) byla dodavatelem oficiální časomíry na olympijských hrách. Společnost je přes sto let spojená také se světem automobilů. Toto silné spojení reprezentují například oblíbené modelové řady Carrera nebo Formula 1.

Přelomový byl pro firmu rok 1985, kdy došlo ke spojení se společnosti TAG, díky čemuž vznikla značka TAG Heuer.

Omega

Také společnost Omega vznikla ve Švýcarsku, v roce 1848 ji založil teprve 23letý Louis Brandt v La Chaux-de-Fonds. Brandt nakupoval součástky od místních řemeslníků a sestavoval z nich kapesní hodinky, jejichž největším odbytištěm byla Anglie. Po smrti zakladatele se jeho synové Louis-Paul a César rozhodli firmu v roce 1880 přestěhovat do Bielu, který leží nedaleko Bernu. Důvodem pro stěhování byly nepravidelné dodávky a nedostatečná kvalita dodávaných dílů.

Po obou bratrech se důležitou postavou v historii rodinné firmy stal Paul-Emile, podařilo se mu totiž vyřešit ekonomické problémy díky sloučení s dalším výrobcem hodinek Tissot v roce 1930. V 70. letech se byl tento koncern kvůli krizi nucen sloučit ještě jednou, a to s velkou hodinářskou firmou ASUAG. Aktuálně všechny firmy spadají do holdingu s názvem Swatch Group.

Také Omega byla oficiální časomírou olympijských her, poprvé v roce 1932 na LOH v Los Angeles. Na zimních olympijských hrách si odbyla premiéru až v Turíně v roce 2006. Po těchto hrách plnila roli oficiální časomíry ještě na několika dalších letních i zimních olympijských hrách.

Významným modelem značky byly hodinky Omega Speedmaster. Buzz Aldrin s nimi v rámci programu Apollo vystoupil v roce 1969 na povrch Měsíce, díky čemuž se staly první časomírou, kterou měl člověk na ruce při výstupu na povrch jiného vesmírného tělesa, než je naše planeta.

Představení společnosti Altman

Klenotnictví a hodinářství Altman je rodinná firma s téměř třicetiletou historií. Specializuje se jak na prodej, tak servis dámských i pánských hodinek a šperků od známých a především exkluzivních značek. Kromě hodinek výše představených značek najdete v její nabídce také hodinky značek Tissot, Longiness nebo Maurice Lacroix. Kvalitní servis hodinek a šperků je zaručen díky vlastním hodinářským a zlatnickým dílnám vybaveným moderními technologiemi. Hodinářské dílny disponují přístroji splňujícími přísná kritéria stanovená prémiovými výrobci hodinek.

V současnosti společnost Altman provozuje internetový obchod a tři kamenné obchody. Dvě pobočky můžete navštívit v Chebu, kde byla společnost založena, a jedna pobočka se nachází na plzeňském náměstí. Dvoupodlažní prodejna v Plzni je luxusní vizitkou klenotnictví a hodinářství Altman, když se řadí mezi nejluxusnější prodejny nejen v Plzni, ale v celých západních Čechách.

Autor: redakce ProÚspěch.cz
zavřít reklamu