Skvělé pracovní místo: Nepřehánějte to s vděčností

Být vděční za skvělou pracovní příležitost je pro většinu z nás samozřejmostí, ovšem přehnaná vděčnost může přinášet i určité nevýhody. Ačkoli vděčnost za vaši práci může být opravdová a autentická, často je nemístná a je výsledkem tlaku na „vděk“ za zaměstnání. Tato přehnaná vděčnost se vám může lehce vymstít.

Snášíte věci, které jsou vám proti srsti

Mnoho lidí je od dětství vedeno k tomu, aby cítili vděčnost za něco, co se jim nelíbí. Nechtěli jste jíst zeleninu nebo cokoli jiného a vaše máma nebo táta řekli: „Buďte vděční, že máte vůbec jídlo!“ Byli jsme naučeni vážit si toho, co máme, a ne kňučet.

Pak vyrosteme a pokračujeme v tomto způsobu myšlení dospělých jako v práci a tlačíme na sebe, abychom vyjádřili vděčnost. „Mohlo by to být horší,“ říkáte si v obtížné situaci. Ale pokud jste příliš zaneprázdněni tím, že jste vděční za svou práci, možná si neuvědomíte, že je to vlastně nevděčné a že se cítíte ve stresu.

Za vděk schováte negativní emoce

Když se nutíte být vděční, začnete používat taktiku „obcházení vděčnosti“, abyste se vyhnuli a potlačili negativní pocity. Říkáte si, že se cítíte vděční, když se skutečně cítíte smutní, vystresovaní, úzkostní nebo unavení. Začnete ignorovat varovné signály upozorňující, že něco není v pořádku.

Je zřejmé, že to není zdravé a nedovolí vám vidět pozitivní účinky opravdové vděčnosti a zároveň zažít negativa emočního vyhýbání se. Negativní pocity vás nakonec dohoní – pravděpodobně s větší intenzitou.

Šéf vás více využívá

Velkou vděčnost mohou zaměstnavatelé snadno zneužít, buď k manipulaci pracovníků s přepracováním, nebo k „snížení výdajů“. Vědí, že jejich zaměstnanci si nebudou stěžovat ani odcházet, protože se bojí, že si nenajdou novou práci. Když jsou lidé vděční za pouhý fakt, že mají práci, může to odradit od obrany jejich skutečných práv.

To vše vede k přepracování, zvýšení stresu a nespokojenosti s prací a životem. Abyste tomu zabránili, nezapomeňte, že svému dlužníkovi nic nedlužíte: neměli byste být vděční jen za to, že jste pro ně „nechali pracovat“.

Zdroj: brightside.me

Autor: Petra Hornová
zavřít reklamu