Rovnováha mezi pracovním a osobním životem je důležitá

Work-life balance zmiňují snad všechny matky, které nastupují po rodičovské dovolené zpět do práce. Najít si však ve svém životě dostatek místa pro vše, co do něj patří, se musíme učit všichni. Pojďte s námi dodržovat 4 základní principy a budete mít šťastný a vyvážený život.

Dokonalost neexistuje

Už jste v přírodě viděli dva totožné stromy? Nebo třeba dvě naprosto stejná štěňata, a to vzhledově i povahově? Asi těžko. Asi byste si přáli, abyste mohli ovlivnit naprosto vše k obrazu svému, ale bohužel to nelze. Dokonalost prostě neexistuje, a proto je snaha o perfekcionismus to první, čeho se potřebujete zbavit. Těžko budete mít bohatý osobní i profesní život a ještě k tomu budete současně nejlepší světová kuchařka, švadlena, sportovkyně a partnerka.

Čas pro sebe a odpočinek má cenu zlata

Zejména maminky by si toto tvrzení měly napsat na papírek a nalepit do své skříně, aby na ně každý den vykouklo. Rozhodně není hřích, když si na chvíli sednete, nebo si dáte teplou koupel. Relax potřebuje každý z nás a vydržet takový zápřah, práce, děti i domácnost, to je pořádná darda. Odměňujte se a hledejte možnosti, jak si udělat radost. Život je jen jeden a domácnost se z trochy nepořádku rozhodně nezboří. Když ovšem budete unavená a s rukama až na zem, k rodinné pohodě to nepřispěje. Dejte si pauzu a práci doma delegujte. Děti a partner mají také ruce a nohy.

Děkuji, nechci

Každý od vás pořád něco potřebuje. Děti si bez vás snad ani boty neobují a oblečení za ně do skříně skládáte zásadně vy, abyste nebyla označována za špatnou matku. V práci se snažíte ze všech sil, i když cítíte, že už je to za hranicemi toho, co vydržíte. Právě prožíváte poslední fázi, než vybuchnete jako sopka a vše se pokazí. Zkuste se zastavit a pořádně se nadechnout. Vážně to bez vás nezvládnou? „Mamííí, můžeš mi s tím pomoct?“ „Děkuji, zkus to prvně sám, potom to zkusím já, ano?“ Uvidíte, jak se vám uleví, když začnete říkat ne. Lidé okolo vás se osamostatní. I v práci máte možnost s vysvětlením odmítnout vše, co je za vaší komfortní zónou.

Nepřehlédněte: Čtení má pozitivní vliv na IQ a zdokonalí vaše analytické myšlení.

Také existuji

Možná máte pocit, že neexistujete. V práci jste pro šéfa pouze loutkou k vydělávání peněz. Ozve se jen tehdy, když něco pokazíte. Dobrého slova se nedočkáte. Doma je to podobné. Každý počítá s tím, že svých milión povinností budete vykonávat mlčky a samozřejmě. Tak to ale být nemusí. Když nachystáte jídlo na stůl, naučte rodinu, aby poděkovala. A dopřávejte jim čas bez vás, aby měli možnost zjistit, co vše vlastně musíte zvládat. Dopřejte si relax, mezitím se o domácnost postará partner. Pořádně se zrelaxujte. A do práce pak nastoupíte s větším sebevědomím a rozhodně si nenecháte vše líbit.

Uberte si starostí okolo domácnosti a začněte se více odměňovat, povede se vám mnohem lépe.

zdroj: autorský text, zdroj foto: Alex Kotliarskyi on Unsplash, Dominik Jirovský on Unsplash

Autor: Michaela Richterová
zavřít reklamu