Kroky k úspěchu II.

Umění říkat „ne“

Člověk je tvor společenský a snaží se zapadnout mezi ostatní. Aby se mu to povedlo, snaží se druhé potěšit a vyjít jim vstříc, bohužel až příliš často na svůj vlastní úkor. Je to pravděpodobně pocit viny a strach z odmítnutí, proč říkáte ano, i když chcete říci ne. Strach je nutné překonat a naučit se odmítat, jinak vás ostatní budou využívat a nikdy nezískáte potřebný respekt.

Negativní lidé kolem vás

Určitě i vy býváte až příliš tolerantní, pokud vám někdo lže či křivdí. Zřejmě máte strach z otevřeného konfliktu, bojíte se křiku a možných důsledků, bojíte se, že vám daný člověk ještě nějak víc ublíží. Takový přístup ale k úspěchu nevede. Ti úspěšní takové chování u druhých netolerují a buď věc otevřeně řeší, nebo se daným osobám vyhýbají, aby s nimi nemuseli ztrácet čas a energii, které mohou investovat mnohem lépe někde jinde. Úspěšný člověk je srovnaný sám se sebou a nesnaží se ubližovat, ponižovat nebo pomlouvat, nesnaží se dosáhnout úspěchu na úkor druhých.

Vztahy

Úspěšní lidé si moc dobře uvědomují, že život není jen o práci. Umí si užít zábavu a milované lidi kolem sebe. Uvědomují si hodnotu dobrého přátelství a své vztahy s blízkými si hýčkají. Proto i případné neúspěchy v práci mnohem snáze překlenou, vždyť mají tolik potřebnou podporu pro to, aby se oklepali a šli dál za svým cílem!

Vše prostě přejdou s hlavou vzpřímenou, přičemž je žádný malý problém rozhodně nějak nepoloží. Umí totiž pracovat se svými myšlenkami a podvědomím, ve kterém je ukryto hlavní centrum sebereflexe a důstojnosti. Naučte se jej také ovládat a buďte pánem každé situace.

Dokonalost

Dokonalost neexistuje, to je třeba říci hned na začátku. A snaha být za všech okolností perfektní je sebezničující. Pokud se snažíte odvádět perfektní práci, dokonale se u toho chovat ke všem lidem kolem sebe, být perfektně oblečen nebo oblečena a s dokonalým účesem… je na čase přehodnotit.

Dokonalý není nikdo a honba za přeludem dokonalosti vás jen vyčerpává. V některých věcech člověk prostě perfektní není a nikdy nebude, je třeba se smířit s tím, že něco bude vždy „jen“ dobré. Ale hlavně myslete na to, že to nijak nesnižuje vaši hodnotu!

 

Autor: Martin Liška
zavřít reklamu