Jak vyzrát na ponorkovou nemoc ve vztahu?

Teď v době koronavirové karantény si můžete otestovat, jak silný je váš vztah. Zda spolu vydržíte déle jak dva dny bez hádek? Ponorková nemoc se objeví v mnoha vztazích. Využijte ji jako zbraň k posílení pout mezi vámi.

Základem je komunikace

Buďte k sobě upřímní, pokud potřebujete trochu volnosti. Mluvte o tom, co se bude dít další týden, jak si každý z vás představuje následující hodiny. Řekněte si navzájem, co každý z vás potřebuje, jaké jsou vaše mechanismy zvládání této situace a jak se můžete navzájem podporovat – ale ujistěte se, že máte také čas a prostor sami na sebe.

Někteří lidé touží po fyzické a emoční intimitě, zatímco jiní se to mohou bát. Lépe řečeno – v prvotní zamilovanosti si páry pravděpodobně užívají veškerý čas, který spolu tráví. Jiné páry z dlouhodobých vztahů spíše ocení, když má každý čas jen pro sebe. Pro některé lidi může ponorka vyvolat úzkost a obrannou reakci. Zdravá a naladěná intimita však může být přesně tím, co potřebují. Aby nedocházelo k nechtěným hádkám, změňte své postoje, vytvořte si příjemnou atmosféru pro skutečné rozhovory, ne pro ty „o ničem“.

Mějte v sobě oporu

Naslouchejte jeden druhému. Vypněte televizi, zabavte děti, odložte telefony, jen se k sobě obraťte a řekněte: „Jsem tu pro tebe, jak ti mohu pomoci?“ Pamatujte na to, že každý se s věcmi vyrovnává různými způsoby. I když byste teď byli raději sami, je tu váš partner, který by mohl potřebovat vaši přítomnost. Dejte mu najevo, že tu jste pro něj.

Rozdíly mezi sebou vnímejte spíše jako vzrušující, zábavné a ku prospěchu než chyby, které je třeba opravit. To váš partner je vaším nejlepším učitelem v nedostatcích, na kterých na sobě musíte zapracovat. Když takto budete spolupracovat, váš vztah získá na síle.

Hádky a nezdravé popichování nikam nevede, zbytečně si zkomplikujete toto období. Začněte na sobě společně pracovat. Vždyť přeci – ve dvou se to táhne líp.

Autor: Bára Králová
zavřít reklamu