Bojíte se veřejných proslovů? Pomůže trenér i zpětná vazba

Mluvení na veřejnosti před davem lidí je téměř pro každého z nás velkým strašákem. Proč tomu tak je, proč se člověku dělá před výstupem nevolno, ruce se začnou potit a v krku vysychat? Jedním z důvodů je obávaná kritika od lidí nebo taky úsudek, který si o vás udělají posluchači.  Poradíme vám několik tipů, jak se strachu zbavit.

Buďte realističtí

Nenechte se ošálit lidmi, které vidíte v televizi nebo na pódiu. Ačkoliv vypadají profesionálně, jejich řeč je plynulá a nezadrhávají se, i oni se tohle bezchybné vystupování museli naučit – a věřte, že jsou za tím vším roky řečnictví, které vyžaduje svou praxi.

Jste originál, nesrovnávejte se s jinými

Anketa: Máte strach mluvit před více lidmi?
Celkem hlasů: 748

Jednou z velkých a častých chyb, kterou můžete udělat, je, že se začnete srovnávat s vašimi kolegy, kteří mají na rozdíl od vás roky namluveno. Nemůžete srovnávat vaše začátky s někým, kdo se v této branži pohybuje roky. Další věc je ta, že nikdy nebudete stejní, jako váš vzor. Můžete se nechat inspirovat, ale nenapodobujte ostatní a nesuďte se tak tvrdě.

Bez chyb se neponaučíte

Jak již bylo zmíněno výše, nemyslete si, že všechno zvládnete na poprvé perfektně. Sem tam utrousíte nějakou tu chybu, někdy jich možná bude více a budou velké, ale právě chyby, které uděláte, vás posunou zase o kousek k tomu vašemu vysněnému perfekcionismu.

Důležitá je i zpětná vazba

Máte za sebou projev před davem lidí, avšak posléze se k vám donese hodnocení vašeho výkonu? Zpětná vazba je pro každého z nás velmi přínosná, zvláště ta kritická. Využijte kritiku ve váš prospěch, kdy se zaměříte na chyby a upozornění, co se lidem ve vašem projevu nelíbí.

Najděte si svého trenéra

Svěřte se do rukou skutečného odborníka, který rozumí vaší profesi. Právě váš profesní kouč vám poskytnu užitečné informace, rady, techniky a tipy, jak se zlepšit v projevech.

Pamatujte, že učený z nebe nespadl a řečnictví je něco, co se hold musíte naučit. Učte se ze svých chyb, rozvíjejte své schopnosti mluvení a zaměřte se i na rozvoj osobnosti.

Autor: Karel Mareš
zavřít reklamu