Hra na babu už není jenom dětská hra. Hrají ji profesionální sportovci a po celém světě má miliony sledujících

Všichni samozřejmě známe hru, při níž jsme jako děti běhali po hřišti nebo po zahradě a hráli si na babu. Takto se zabavilo nespočet generací, a tak je pravděpodobné, že tato zábava patří k nejstarším na světě. Víte však co se stane, když do hry přidáte různé překážky, skoky a taky časový limit? Dětská zábava se rázem promění v téměř profesionální sport.

Opravdu je hra profesionální?

World Chase Tag je první a jediná profesionální organizace na světě, která zastřešuje jednotlivé závody. Hra na babu samozřejmě nemohla zůstat v dětské verzi a tak se pořadatelé rozhodli pro některá dost zajímavá vylepšení. Není proto výjimkou, že se musí sportovci chytat přes velké bariéry, různé žebříky nebo dokonce tunely či přeskoky propastí. Organizátoři jednoduše vytvořili velké dětské hřiště pro dospělé.

Kdy tato organizace vznikla?

Nápad na organizování profesionálních her na babu dostali v roce 2011 bratři Christian a Damien Devauxovi. Od té doby však celá show řádně pokročila, protože se ji nejenom účastní sportovci a atleti z celého světa, ale hry jsou taktéž pořádány po celém kontinentu. Navíc jsou téměř všechny hry vysílány obrovskými televizními společnostmi, konkrétně můžete hru na babu sledovat na ESPN, BBC nebo Fox Sport.

Můžu hry na babu sledovat?

Profesionální hra na honěnou se stává rok od roku populárnější, což se dá dobře pozorovat na počtu sledujících. Na začátku jste mohli tuto zábavu sledovat pouze prostřednictvím online přenosů, ale nyní je dostupná na zmíněných televizních stanicích, což jednoznačně potvrzuje její popularitu. Lidé prostě touží po rychlé, nebezpečné a adrenalinem nabité akci. Například na YouTube mají hry na babu více než 350 milionů zhlédnutí, což není úplně málo.

Jaká jsou pravidla?

U tak oblíbené hry nebyla potřeba pravidla nijak zvlášť měnit. Základní princip je tedy naprosto stejný, jako u dětské verze hry na babu. Jeden člověk se snaží dostihnout druhého a dotknout se ho rukou, aby mu předal pomyslnou babu. Jednoduché věcí bývají většinou krásné, ale i přesto se rozhodli organizátoři show udělat pravidla trochu více vzrušující. Například nejoblíbenější formát Chase Off hrají dva pětičlenné týmy proti sobě. Hráči se v takovém případě musí mít opravdu na pozoru.

Jak se pozná, kdo vyhraje?

Pravidla pro udělování bodů jsou velice jednoduchá. Každý tým je odměňován jedním bodem, pokud jeho člen dokáže unikat svému protivníkovi po vyměřený čas. Ten bývá kolem 20 sekund. Jakmile nebude v této době chycen, získá pro svůj tým jeden bod. Cílem je získat co nejvíce bodů z jednoho zápasu, neboť družstvo s více nasbíranými body jednoduše vyhraje celý zápas. Pokud je protivník dostižen, nezískává žádný bod a navíc ho střídá kolega s týmu. Vítěz vždy utíká, ale nový sportovec se automaticky stává pronásledovatelem.

Pořádají se mistrovství světa?

Hra na babu by nebyla profesionálním sportem, kdyby se v ní nepořádala oficiální mistrovství světa. V loňském roce proběhl už čtvrtý ročník, který se konal 24. srpna v Londýně. Zde se proti sobě utkaly ty nejlepší a nejúspěšnější týmy z celého světa systémem každý s každým. Vítězem se stal tým složený z francouzských a švýcarských sportovců, který ve finále porazil evropské šampiony družstva Blacklist.

Pokud nevíte, co s volným časem, hra na babu by mohla být optimálním vzrušením. Nejenom, že si při ní užijete spoustu zábavy a legrace, ale také uděláte něco pro své zdraví, protože tato hra je fyzicky velmi náročná.

Autor: Karel Mareš
zavřít reklamu