Nejlepší strategie pro silné vztahy, které váš business potřebuje

Příroda byla v udělování vlastností vcelku spravedlivá, a tak se snadno může stát, že velmi kreativní vynálezce nebude disponovat dobrými interpersonálními zájmy nebo schopnostmi. To je však pro firmu jako celek nežádoucí, protože vy jako její majitel potřebujete, aby šlapala jako jeden dobře promazaný stroj. Je proto dobré vytvořit na pracovišti příjemné a přátelské prostředí, ve kterém pookřeje každá duše. Pojďme se společně podívat, jak na to.

Vybudujte si nové vztahy získání více známostí

Jakmile se jednou usadíte v uzavřeném okruhu lidí, je velice těžké se z něj dostat ven. Dříve nebo později na vás padne stereotyp nebo dokonce ponorková nemoc, což na pracovišti rozhodně není dobré. Je proto dobré vytvářet neustále nové kontakty a získat nové známosti. Nejsnáze se tak děje skrze vaše zákazníky, a proto se snažte alespoň s většinou z nich udržovat přátelský vztah. Nejenom, že u vás budou díky příjemnému prostředí nakupovat častěji, ale ještě vás mohou seznámit s dalšími lidmi.

Z každého vztahu se snažte vytěžit maximum

Efektivní a kvalitní pracovní vztah potřebuje oboustrannou vstřícnost. Pokud se vy budete snažit udělat vaši spolupráci příjemnější a váš protějšek na to bude takzvaně dlabat, ničeho velkého nedosáhnete. Nabízejte pomoc, jestliže opravdu pomoci chcete a na druhou stranu se nebojte pomoc či radu přijmout. Nebojte se ani spolupráce s neziskovým sektorem, protože společnosti z něj vám pak mohou udělat dost slušné propagační akce.

Věnujte čas pouze perspektivním pracovním vztahům

Je sice hezké věnovat se každému zákazníkovi, ale ne každý klient vás může seznámit s těmi správnými lidmi. Proto je dobré vypěstovat si cit a schopnost k odhadnutí důležitého vztahu, kterému byste následně měli věnovat absolutní maximum svého času. Také ti nejproduktivnější zaměstnanci a vedoucí si totiž zaslouží trochu pozornosti. Díky zájmu o práci dokážou tito lidé vést svůj tým jednotně k vytyčenému cíli, bez jakýchkoliv diskusí nebo lpění na osobním egu.

Pozornost věnujte i celému kolektivu

Svou pozornost a aktivitu byste měli zaměřit i směrem ke stálým pracovníkům, se kterými se znáte již řadu let a na které se můžete spolehnout. Snažte se udržet společné pouto a vztah všech pracovníků na pozitivní úrovni. To poslední, co chcete, jsou naprosto nesmyslné hádky o ničem, které akorát zdržují zbytek pracovníků od plnění zadaného projektu. Snažte se podle chování rozpoznat i potřeby svých zaměstnanců. Pokud je totiž dokážete uspokojit, budou ve vaší firmě pracovat o to radši.

Zaměřte se na klíčové problémy v kolektivu

V každém pracovním kolektivu se najde pár jedinců, kteří na sebe neustále vrhají vražedné pohledy, takže spolu nemohou dýchat ani stejný vzduch. Pro vás jako ředitele podniku je tohle chování samozřejmě nežádoucí, protože vám nepřináší žádný pozitivní efekt. Je proto dobré mít v pracovním procesu někoho se stejnými zájmy, od koho nenápadně zjistíte, jaké problémy se v kolektivu právě nacházejí. Jakmile je dokážete vyřešit, zvýší se produktivita vaší společnosti o několik desítek procent, protože se vaši pracovníci budou cítit o mnoho pohodlněji.

Silné vztahy dokáží vás business posunout neskutečným směrem dopředu. Pokud dokážete vytvořit jednotný a vzájemně sympatický kolektiv, pak věřte tomu, že s ním dokážete splnit i neproveditelné zakázky či projekty. Lidé se budou do práce těšit a jejich produktivita bude řádově mnohem vyšší.

Autor: Karel Mareš
zavřít reklamu