Nejlepší nástroje pro freelancery

Pracovat na volné noze má mnoho výhod, ale samozřejmě také obrovských nevýhod. Nemusíte ráno vstávat, jste svým pánem, ale na druhou stranu si musíte obživu zajistit naprosto sami. Samozřejmostí je placení sociálního a zdravotního pojištění.

Jinak řečeno se musíte celý měsíc otáčet, abyste měli co jíst a v čem chodit. Proto se pro některé freelancery stává čím dál tím obtížnější zvládat manažersky svůj byznys. Dnes si tedy představíme několik užitečných nástrojů, se kterými se stane řízení vašeho podnikání doslova hračkou.

Hubspot

Tento nástroj slouží primárně jako archiv pro emailovou komunikaci nebo pro uložení dat o vašich bývalých či potencionálních klientech. Na jednom místě tak naleznete veškeré potřebné informace a během několika vteřin se tak s daným člověkem nebo firmou můžete spojit. Hubspot nabízí i možnost nastavení různých upomínek na události či pracovní schůzky. Tato komplexní aplikace vám tedy umožní soustředit se více na práci, protože si nebudete muset pamatovat kvanta telefonních čísel a emailů.

QuickBooks

QuickBooks je jednoduchý účetní nástroj, s jehož pomocí se budete daleké lépe orientovat v účetnictví a daních. Musíme si ovšem přiznat, že se hodí pouze pro podnikatele na volné noze nebo malé společnosti. Pro větší firmy s větším obratem je QuickBooks až příliš jednoduchý. Tento nástroj lze samozřejmě použít i pro evidencí výdajů spojených s podnikáním, což bude velice užitečné zejména v době podávání daňového přiznání.

Basecamp

Pokud potřebujete jednoduchý projekční nástroj s mnoha výhodami, pak je ideální zvolit Basecamp. Pomocí několika přehledných funkcí umožňuje zachovat jednotlivé zakázky roztříděné a snadno evidované, takže budete ihned vědět, pro koho právě pracujete. Někteří podnikatelé používají Basecamp i k vytvoření takzvaného to-do listu pro každý projekt zvlášť. Jednoduše si vytvoříte několik postupných cílů, které musíte splnit. V plnění termínů rozhodně nespoléhejte pouze na svou mysl. Každý je omylný, a proto raději svěřte data a upozornění nástroji Basecamp.

Linkedln Sales Navigator

Tento užitečný nástroj vám umožní vyhledat na Linkedln ty správné lidi ještě předtím, než by vás sami kontaktovali. Mnoho freelancerů tak tuto vychytávku používá především k vyhledání potencionálních klientů a navázání pracovní spolupráce. Velice šikovná věcička, co myslíte?

Harvest

Harvest je skvělým nástrojem k evidenci práce a odpracovaných hodin pro každého jednotlivého klienta. Okamžitě tak uvidíte, kolik času jste s daným projektem strávili a od toho se samozřejmě bude odvíjet i fakturovaná částka. Pochopitelně můžete využít i nástroje zdarma na měření času, což je pro vás jako podnikatele na volné noze naprosto zásadní. Jak jinak totiž objektivně zaevidovat úsilí, které jste vynaložili na splnění daného projektu.

Canva

Jestliže potřebujete vytvořit propracovanou a zároveň jednoduchou prezentaci, pak není lepšího nástroje, než je Canva. Pro vaše klienty to má mnoho výhod, neboť přehledně uvidí všechny vaše dovednosti a uzavřené projekty. Pomocí nástroje Canva pak můžete evidovat jak fotky, webové prezentace nebo dokonce internetové stránky. Pro práci s tímto pomocníkem nemusíte být ani graficky nadaný, neboť vám software řekne vše potřebné.

Jako podnikatel na volné noze musíte spoléhat především sám na sebe. Naučte se používat výše zmíněné nástroje, které vám vaše podnikání o mnoho usnadní. Vy se tak můžete daleko pečlivě soustředit na precizní plnění zadaných projektů.

Autor: Karel Mareš
zavřít reklamu