Dejte odpočinout svému mozku. Poradíme vám, jak na to

Věda si je více než jistá několika věcmi, mezi které bychom mohli zařadit i pozitivní vliv chůze na lidské tělo a organismus. Jedna studie ukázala, že patnáctiminutová chůze každý den dokáže prodloužit váš život až o několik let, což jistě všichni uvítáte. Pobyt v přírodě redukuje hladinu stresu, zvyšuje množství hormonů štěstí v krvi a zlepšuje sebekontrolu.

Co když dáte chození a přírodu dohromady?

V každodenní řeči se tato činnost nazývá turistikou. V České republice patří turistika k těm nejpopulárnějším sportovním aktivitám, a upřímně se není čemu divit. Její pozitivní vliv na psychiku potvrdil v poslední době i neurochirurg Daniel Levitin. Ten ve své poslední knize popsal veškeré dopady turistiky na duši a charakter člověka. Jakmile si obujete pohorky a do rukou vezmete trekingové hole, po pár kilometrech se budete cítit duševně o mnoho let mladší.

Po malé procházce vám vaše mysl poděkuje

Zmíněná kniha byla publikována před několika týdny a od té doby se stala více než populární. Udržování fyzické aktivity je totiž dobré nejenom pro vaši fyzickou kondici, ale při životě udržíte i váš mozek. Možná byste si mohli říkat, že turistika se hodí jenom pro starší lidi, kteří už na tom fyzicky ani psychicky nejsou moc dobře. Jste ovšem na omylu, protože turistika je vhodná pro všechny věkové kategorie. Chůze na čerstvém vzduchu vám tedy jenom prospěje, a proto přestaňte sedět u počítače a vyjděte ven do přírody.

Pokud je Váš mozek odpočatý, přeštěte si náš další článek, jak mozek správně trénovat.

Proč pomáhá právě turistika?

Abychom pochopili, proč turistika tolik pomáhá činnosti lidského mozku, musíme se vrátit o několik set tisíc let zpátky. Mozková aktivita totiž v minulosti zahrnovala zejména orientaci v terénu, neboť dříve neexistovaly navigace a člověk si tedy musel dobře zapamatovat, odkud a kam jde. Naši předci si museli být stoprocentně jistí, že je cesta nezavede do nebezpečí. Jestliže se tedy budete procházet po přírodě, musíte přemýšlet nejenom o tom, kam půjdete, ale také jakou konkrétní cestu si zvolíte. Jistě dobře znáte tu poučku, že nejkratší cesta určitě není tou nejlepší.

Jaká jsou další pozitiva pobytu na čerstvém vzduchu?

Vědci samozřejmě nezakládají své analýzy pouze na uměle vytvořených experimentech, ale podnikají i pokusy v terénu. Pobyt na čerstvém vzduchu nepomáhá pouze relaxaci vašeho mozku, nýbrž také oblasti kreativity. Pokud tedy pracujete jako marketingový manažer nebo vedoucí oblasti propagace, měli byste si čas od času vyjít do přírody. Již po pár minutách se budete cítit jako znovuzrození a tím pádem se vám bude i lépe přemýšlet. Tuto hypotézu potvrdil už Charles Darwin a v nedávné době i Steve Jobs. Všichni lidé, kteří v oblasti průmyslu, podnikání nebo vědy něčeho dosáhli, trávili relativně velké množství času chozením a pohybem po čerstvém vzduchu.

Turistika tedy podporuje mozkové aktivity ve všech směrech, a proto byste si ji měli vyzkoušet i vy. Nemusíte se rovnou pouštět do náročných turistických výstupů, stačí pouze, abyste na pár minut denně vyrazili na procházku po čerstvém vzduchu. Jakmile budete hledat své lepší já, vyrazte ven a uvidíte, že se již po pár minutách budete cítit o dost lépe.

Autor: Katka Procházková
zavřít reklamu