Kdo riskuje víc, muži nebo ženy? Odpověď je jen zdánlivě tak zřejmá. Co na to říkají vědci

Katie Moritz zjistila, že muži jsou opravdu k riskování náchylnější než ženy. Jenže zjistila také to, že podle vědců riskování jako takové souvisí především s tím, jak pojem „riziko“ definujeme. Předchozí nálezy mohly být totiž zamlženy předpojatostí k riskování, které je určováno maskulinními termíny.

Není risk jako risk

Psychologové na University of Exeter a University of Melbourne došli k závěru, že pokud jsou příležitosti k riskování neutralizovány, aby nebyly stereotypně mužské, muži i ženy jsou stejně náchylní k riskování. Porovnání starých způsobů měření rizika s novými dokázalo, že ve skutečnosti mohou být ženy v závislosti na situaci mnohem víc těmi, kdo podstupuje riziko.

Je riskování žen přehlíženo?

Hrajete hazardní hry? Jezdíte na motocyklu bez přilby? Slézáte Everest? Aspirujete na nejvyšší pozici ve velké společnosti? „Když si lidé představí, že někdo riskuje, představí si riziko spojené s vysokými sázkami v pokeru, s pozicí ambiciózního generálního ředitele nebo někoho, kdo překračuje Grand Canyon po laně. Je ale pravděpodobné, že osoba, kterou si představí, bude muž, “ řekla Thekla Morgenroth, vědecká pracovnice na University of Exeter.

Mužský svět

„Jinými slovy, v naší kultuře je riziko silně spojeno s maskulinitou. A náš výzkum ukazuje, že to také ovlivňuje to, jak vědci riziko měří,“ dodává Thekla Morgenroth. Měřením podle stereotypně mužských činností došlo k tomu, že vědci při minulých výzkumech mylně zjistili, že muži jsou náchylnější k podstupování rizika než ženy. Přesně tak, jak to posiluje kulturní předpoklady o riziku.

Konec zaujatosti?

Morgenrothův tým vymyslel nové otázky o riziku, které neutralizovaly a zvrátily tradičně maskulinní zaujatost. Z neutrálního pohledu na činnosti, jako je jízda na koni, velké nákupy či vaření technicky komplikovaného jídla, jsou na tom ženy s přijímáním rizika stejně jako muži. Muži jsou ochotnější riskovat, když se jedná o tradičně mužské záležitosti. Jenže ženy jsou neustále vystaveny mnoha rizikům. A s mnohem větší pravděpodobností například věnují své ledviny členům rodiny.

Proč na tom záleží

Vnímaná averze žen vůči riskování byla proti nim použita v situacích na pracovišti, což je znevýhodňuje v možnosti dosáhnout důležitých rolí v organizacích a stejných mezd. Kulturně podmíněné rozdíly mezi zaměstnanci mužského a ženského pohlaví byly jedním z hlavních bodů zaměstnanecké politiky bývalého inženýra společnosti Google Jamese Damora. V jeho očích jsou ženy z biologického hlediska prostě nevhodné pro kariéru v technických oborech.

Předpoklad, že ženy se zkrátka nedokážou vyrovnat s rizikem, se často používá k ospravedlnění přetrvávající genderové nerovnosti, jako je rozdíl v odměňování žen a mužů a nedostatečné zastoupení žen v politice a vedoucích funkcích. A to jsme v 21. století!

Autor: Karel Mareš
zavřít reklamu