Kdo byla skvělá osobnost Taťána Fischerová?

Táňa Fischerová byla česká herečka, moderátorka, spisovatelka, ale také politička a občanská aktivistka. Byla velmi nadaná a dokázala se uchytit ve více činnostech najednou. Všichni si ji pamatujeme s úsměvem na tváři. Bohužel nás o Vánocích opustila a to na následky onkologického onemocnění. Pojďme si připomenout její bohatý život.

Její začátky

Táňa Fischerová se narodila 6. června 1947. Známá byla nejen jako herečka, ale angažovala se také v mnoha veřejných aktivitách. Ve filmu poprvé debutovala v dramatu Kohout plaší smrt z roku 1961. Po maturitě začala studovat herectví na brněnském JAMU a již v té době aktivně hrála. Při natáčení snímků Bloudění a Hotel pro cizince se seznámila se členy pražského Činoherního klubu a odtud záhy přišla nabídka na stálé hostování, které přijala. JAMU tak přerušila a odešla do Prahy hrát. Hostování pak od roku 1970 vyměnila za stálé angažmá. Ovšem postupující normalizace se podepsala i na jejím osudu. V roce 1973 Činoherní klub musela opustit a do roku 1977 pak hrála v divadle Jiřího Wolkera. Od roku 1977 pak byla jako herečka na volné noze.

Našla se i v televizi

Táňa Fischerová byla komplikovaná a problematická osobnost a jako herečka bez stálého angažmá to neměla v těžkých časech jednoduché. Celá sedmdesátá léta tak dostávala jen menší epizodní role a moc se jí nedařilo. S osmdesátými lety ovšem přišel zlom a Táňa se zase chytla. Příležitost tentokrát dostala u televize.

Zlomový pro ni byl i listopad 1989. Táňa se aktivně zapojila do listopadových událostí a od té doby se již nikdy nevěnovala herectví naplno. Své aktivity tak začala dělit mezi herectví, charitativní činnost, společenské aktivity a nakonec si přičichla i k politice. Začala se angažovat jako členka nejrůznějších nadací a sdružení a také začala moderovat pravidelně Adventní koncerty, které vysílala Česká televize pravidelně každý rok. Jako herečka se zase divákům připomněla, když vzala roli v populárním seriálu Konec velkých prázdnin. To se psal rok 1996.

Cesta do politiky

V letech 2002 – 2006 se stala Táňa Fischerová poslankyní Parlamentu České republiky jako nezávislá kandidátka za stranu Unie svobody – Demokratická unie. I když nepatřila k nejvýraznějším politikům na scéně, jako mediálně hodně známá osobnost ovlivňovala svými názory řadu občanů. Poté, co se rozhodla politiku opustit, i nadále vystupovala v rozhlase a věnovala se i další umělecké činnosti. Vydala také sbírku tří povídkových souborů a autobiografickou knihu o svém životě a o své práci.

Táňa Fischerová nás ale bohužel letos o vánočních svátcích opustila, potýkala se s rakovinou. Zemřela 25. prosince ve věku 72 let.

Autor: Martin Liška
zavřít reklamu