Renesance v módě pro muže věnuje pozornost kravatám. Jakou si vybrat, aby vám seděla?

S nedávnou renesancí v módě mužů není žádným překvapením, že současný gentlemanský trend věnuje velkou pozornost kravatám. Můžete se pokusit oslnit vzory a barvami, ale pokud se kravata nebude hodit k typu vašeho obličeje a k tomu, co máte právě na sobě, veškerý efekt je pryč. Důležité také je zvolit vhodnou kravatu pro tu kterou společenskou událost.

Výběr kravaty, má zásadní význam

Kravata musí být v první řadě odrazem stylu límce, a ten by zase měl být odrazem typu vašeho obličeje. Všechno začíná typem těla a strukturou tváře.

Štíhlá tvář

Ke štíhlé tváři se nejlépe hodí rozevřený límec. Ten se vyznačuje velkým prostorem mezi body límce, které tvoří víc než 90ti stupňový úhel. Kravata by měla zdůraznit vaši štíhlou tvář a posílit vnímání vodorovných linií. Ideální je uzel Half nebo Full Windsor, které vyplní mezeru mezi límečkovými body a zajistí, že budete vždy dokonale oblečeni. Nikdy se nebudete muset obávat, že nejste dostatečně reprezentativní ve formálnějších situacích, jako jsou zásadní pracovní schůzky nebo svatby.

Kulatý obličej

Pro muže s kulatější tváří je nejlepší špičatá límcová košile. Obvykle se vyrábí s úzkým až středním rozšířením a jde o všestranný vzhled, který najdete přibližně na 90 % pánských košil. Ve spojení s užším rozšířením límce vypadá uzel Four In Hand nejlépe. Pomáhá k prodloužení obličeje nositele a odvrácení pozornosti od vnímané šířky. Pokud se potřebujete obléci více formálně a hledáte uzel, který je vhodnější než Four In Hand, rozhodněte pro Half Windsor.

Oválný obličej

Muži s oválnou tváří mají velký výběr s ohledem na styl límce. Vždy bude dobře vypadat střední nebo rozšířený límec. K tomu je nejlepší zvolit uzel Four In Hand nebo Half Windsor. Zvažte, pro jakou příležitost si kravatu vážete.

Věnujte pozornost příležitostem

Kromě úvah o struktuře obličeje je zásadně důležité věnovat pozornost i příležitostem, ke kterým si berete kravatu. Pokud jste například ve městě ve společenském prostředí a s přáteli, je nejlepší spárovat uzel Four In Hand s užším rozevřením límce. Jestliže se účastníte pracovních večeří nebo koktejlových recepcí, bude větší uzel vypadat profesionálněji. Opět je ale třeba vzít v úvahu obličejové aspekty.

Čemu ještě věnovat pozornost?

Pokud se oblékáte na společenskou noc a vážete si tenkou kravatu, je nejlepší se rozhodnout pro uzel Four in Hand. Účast na koktejlovém večírku nebo gala společenské události nejlépe doplňuje Half Windsor nebo Full Windsor. Typ kravatové tkaniny, kterou máte na sobě, také určuje výběr uzlu na vázance. Silnější kravaty s vlněnou podšívkou se nejlépe hodí k uzlům Half a Full Windsor, zatímco tenčí kravaty s polyesterovou podšívkou se nejlépe nosí s uzlem Four in Hand.

Pokud věnujete pozornost našim radám, nikdy se nebudete cítit v kravatě nevhodně!

Autor: Karel Mareš
zavřít reklamu