Telefon, který vás odnaučí závislosti na internetu? Minimalistický telefon Light Phone 2 zaměří vaši pozornost mimo obrazovku

Pokud si pořídíte Light Phone 2, ze začátku možná budete cítit úzkost. Jde totiž o standardní telefon, který odstraňuje aplikace a oznámení, jenž tak často spotřebovávají každý bdělý okamžik vašeho života. Až vás úzkost opustí, oceníte výhody toho, že se zase můžete cítit být „přítomní“ a plně se zapojit do toho, co děláte.

O čem je Light Phone 2?

Light Phone 2 je telefon s funkcí 4G a s obrazovkou E-Ink. Může uskutečňovat hovory a odesílat texty. A může vás opravdu uchvátit. Používejte jej několik dní a přestanete cítit potřebu neustále kontrolovat mobil, a postupně telefon opustí vaši mysl. Vypadá kompaktně a je hezký, bohužel má své nevýhody. Občas se vám na obrazovce objevují „duchové“, text je příliš malý a telefon je přehnaně drahý (asi 8.000 korun).

Přestávka od digitálního světa

První telefon, příhodně pojmenovaný Light Phone, vypadá krásně, ale vše, co může udělat, je uskutečnit hovory a posílat SMS. Tým Light samozřejmě chápe, že existují určité funkcionality, na které se snad každý z nás denně spoléhá, například pokud jde o hledání na mapě či použití kalkulačky. Zrovna tyto služby využijete, aniž by vás telefon pohltil. Ředitel společnosti Light Trend k tomu řekl: „Máme vlastní princip toho, jaké nástroje mají smysl, nechceme e-mail, sociální média ani zábavu.“

Telefon bez kamery?

Ředitel společnosti také vysvětlil, že proběhlo mnoho interních diskusí ohledně vybavení telefonu fotoaparátem. Zatímco kamery mohou být skvělými nástroji, společnost Light Trend je považuje za „rušivé“, protože lidé pořizují fotografie všeho, nahrávají je na sociální média a ani neberou ohled na to, kdy už překračují hranice ochrany soukromí osob. Momentálně jsou funkce systému Light… no, řekněme… omezené. Světlo, hovory, zprávy a budík. Další vybrané nástroje by měly být přidány letos.

SMS, hovory… a dál?

Mezi funkce, které v telefonu přibudou, patří kalkulačka, hot spot a MP3 přehrávač s konektorem pro sluchátka. Přehrávač MP3 může integrovat Spotify nebo jinou službou pro streamování hudby, která vám umožní přehrávat skladby z jediného seznamu skladeb místo vyhledávání. Tímto způsobem vám telefon zabrání trávit příliš mnoho času „lovením hudby“. Light uvedl, že do telefonu přijdou i další nástroje, včetně hlasových a textových poznámek, kalendáře, aplikace pro počasí a slovníky.

Vlastně je báječný!

Přesto je telefon Light Phone 2 jeden z nejzajímavějších. Většina telefonů nemá přístup ke službám, jako jsou aplikace pro navigaci nebo mapy, a ty, které to mají, nabízí samozřejmě také aplikace jako je YouTube či Facebook, které vám s omezením času stráveného hleděním na obrazovku určitě nepomohou. Light phone 2 vám chce dát to nejlepší z obou světů.

Musíte být trpěliví

Probuzení obrazovky a klepnutí na jakoukoli ikonu trvá déle. Posílání textů si vynutí přesunutí obrazovky na šířku a psaní je pomalé. Klávesnice má malá písmenka, a protože dotyková odezva je také pomalá, je snadné text zkazit. Neexistují žádné automatické opravy, takže pokud uděláte chybu po napsání věty, musíte odstranit celou cestu zpět k chybě a opravit ji. Je to nepříjemné, ale po několika dnech používání si zvyknete být pomalejší. A o to tady jde také.

Odpojte se!

Díky Light Phone 2 opravdu silně omezíte závislost na smartphonu a můžete se začít soustředit na lidi a prostředí kolem sebe. Jde také o perfektní „víkendový telefon“, když si chcete od všeho odpočinout. Jenže! Většina funkčních telefonů sice nevypadá tak atraktivně, ale lze je zakoupit levně, pokud chcete jen poslat text a zavolat si.

Přes všechny klady, které nesporně Light Phone 2 má, vám jeho koupi nedoporučíme. Opravdu není důvod zaplatit tak vysokou cenu za zařízení, které má jenom minimum funkcí!

Autor: Karel Mareš
zavřít reklamu