Jak být v životě stateční a odvážní? Nebojte se zkušeností

Začneme krásným shrnutím C. JoyBella C., který řekl: „Nebojte se svých obav. Nejsou tu, aby vás vyděsily. Jsou tu, aby vám řekly, že něco stojí za to!“ A když se podíváte na svůj život, musíte tomuto tvrzení dát za pravdu. Ale strach vás nesmí převálcovat! Proto si přečtěte naše doporučení a rady, jak strach či obavy ovládnout, jak je zmírnit.

Vyhodnoťte své obavy

Statečnost není nepřítomnost strachu, ale schopnost i přesto pokračovat dál. Mnoho lidí věří opaku a myslí si, že strach překonají tím způsobem, že jej „vypnou“, budou ho ignorovat a předstírat, že se nic neděje. Z dlouhodobého hlediska je takový přístup dokonce škodlivý. Když strach skryjete, uděláte z něj velkého strašáka, který je jen zrovna zavřený ve skříni. Můžete se bát! Všichni se bojíme. Základní pravidlo proto zní: Nedopusťte, aby vás strach zastavil. A nesnažte se ho zastavit!

Upřesněte svůj strach

Jakmile si obavy připustíte, můžete je snáze pojmout. A něco s nimi udělat. Většina lidí roky trpí úzkostmi, aniž by vůbec pochopili, z čeho pocházejí. Nejprve se rozhodněte, co pro vás strach představuje, a čemu tak vlastně říkáte. Pak snáze pochopíte, co váš strach způsobuje a jak je možné jej zmírnit. Vědět, čeho se bojíte, je prvním krokem na cestě. Přijměte strach a vezměte ho s sebou jako nového „přítele“.

Najděte nové způsoby

Teď, když víte, z čeho váš strach pramení, už se nejedná o abstraktní věc, která způsobuje obavy, strach je teď skutečně vaším přítelem, jen je třeba ho správně ovládnout. Klíčem k naučení se ovládání strachu je pomalé uvědomování si jednotlivých prvků, které vás děsí. Pokud se například bojíte řídit auto, nevzdávejte se řízení! Začněte trénovat jednotlivé techniky bezpečného řízení. Strach možná nezmizí úplně, ale zmírníte ho na přijatelnou úroveň, abyste mohli vyrazit do provozu!

Buďte ochotní selhat

Nejčastěji se paradoxně bojíme selhání před druhými lidmi. Jenže to se budete třást obavami z neúspěchu celé dny a celý život. Buďte připraveni, že když se něco nepovede, budete to zkoušet znovu a znovu, a možná také jinak. Lidé kolem vás si nevšimnou samotného neúspěchu tolik, jako vaší schopnosti nevzdávat se, sebrat znovu sílu, odvahu a pokračovat k dosažení cíle. A to je to, co ocení všichni!

Přijměte negativitu

Statečnost je víc než odvaha. Vyžaduje flexibilitu, vytrvalost a odolnost. Svou mentální odolnost rozvíjejte důsledným zpochybňováním negativních myšlenek. Jakmile myšlenkám dáte prostor, mozek sám začne i u malého problému předjímat, jak to dopadne, a obvykle to nejsou žádné pozitivní a produktivní výsledky. Své myšlenky se snažte udržet v reálné skutečnosti, a když se rozeběhnou, zase se vraťte k soustředění na to, co právě děláte, nikoli k tomu, jak to dopadne.

Ať už děláte cokoliv, hlavně to nevzdávejte! Pamatujte, že žádný krok, a to i ten neúspěšný, který podniknete při cestě za statečností, není zbytečný. Vše, co děláte, vám dodává nové zkušenosti, otevírá možnosti, a vždy vás posunuje tím správným směrem! Jen tak můžete žít naplno!

Autor: Michaela Richterová
zavřít reklamu