Nalezení toho, co vás opravdu baví, je někdy těžké. Jaké jsou možné důvody, proč jste svou životní vášeň dosud nenašli?

Zdá se, že někteří lidé už od narození ví, co je baví, co je uspokojuje a čemu by rádi zasvětili svůj život. A pak jsou lidé, kteří celý život hledají, a možná své poslání ani nikdy nenajdou. Jedna věc je jistá: všichni bychom rádi trávili dny tím, co milujeme. Ale pokud stále nevíte, jakým směrem se vydat, co s tím? V mnoha případech jste dosud nenašli svou pravou vášeň proto, že se soustředíte na špatné věci. Zkuste projít následující důvody, třeba přijdete na to, proč stále jen hledáte.

Vše, o čem přemýšlíte, je cesta k nalezení

Jakmile začnete hledat to pravé, co byste měli ve svém životě dělat, pravděpodobně nic nenajdete. Bohužel to nefunguje tak, že se stále dokola budete ptát sami sebe. Svou vášeň nemůžete najít tak, že prohledáte hloubku své mysli. Vášeň pochází z akcí, nikoli z nečinnosti.

Hledáte pocit před zážitkem

Vášně se vyvíjejí ze zkušeností. Pokud se chcete cítit zapáleně ještě před tím, než něco podniknete, pak budete hledat dlouhou dobu a možná zbytečně. Je to stejné, jako kdybyste se chtěli zamilovat do nějaké hudby ještě před tím, než ji uslyšíte. Nebo milovat kreslení, pokud jste to nikdy nezkusili. Pocit vášně přijde až poté, co jste s danou činností měli nějaký zážitek, ne dříve.

Hledáte jasný směr

Často si myslíme, že pokud svou vášeň najdeme, budeme mít jasno a budeme vědět, co dělat se svým životem, čemu jej zasvětíme. Jenže ono to není tak jednoduché. Život je řada matoucích situací a my nikdy nebudeme mít všechny odpovědi. Najít svou vášeň není o tom, že od začátku znáte to pravé. Je to o výběru směru, o pozornosti, co vás na vaší cestě životem zaujme, a o dalším sledování těchto zajímavých věcí.

Nezasvětili jste se cíli

Všichni máme zájmy, ale obvykle je udržujeme jen tak, že se k nim čas od času vracíme. Zřídkakdy se rozhodneme sledovat konkrétní cíl, který nás přitahuje a zajímá. Pokud se budete snažit dosáhnout smysluplného cíle, pak bezpochyby vzniknou další a další příležitosti, které by vás nikdy nenapadly před tím, než jste s danou činností začali. To, zda dosáhnete svého původního cíle, není zdaleka tak důležité jako cesta, po které jdete, a příležitosti, které tato cesta nabízí.

Nežijete svůj život okamžik za okamžikem

Hledání vášně je součástí většího cíle – chceme zkrátka vědět, co dělat se svými životy. Chceme vědět, jak trávit čas na tomto světě. Problém je v tom, že zkoumání životů z tak vysoké úrovně nám často brání soustředit se na přítomný okamžik. Objevování se děje v malých krůčcích. Nejprve o tom například čtete v knize nebo slyšíte od přátel. Pak to vyzkoušíte sami. Pak se to stane vaším koníčkem. Vyprávíte o tom dalším lidem. A než si to uvědomíte, našli jste své životní poslání.

Ale nestane se to přes noc. Místo toho, abyste se starali o to, co budete dělat se zbytkem svého života, věnujte raději čas přemýšlení o tom, co byste měli dělat se zbytkem tohoto dne. Jak můžete právě v této chvíli udělat něco skvělého? To je totiž to důležité!

Autor: Karel Mareš
zavřít reklamu