Asi se vám už stalo, že jste si na Nový rok dali novoroční předsevzetí. Ale výsledek se nedostavil. Poradíme vám, jak ho letos dodržet

Další rok pomalu končí a mnozí z vás jistě shromažďují seznam novoročních předsevzetí. Jsou na něm možná i položky z loňska, které se nepodařilo dodržet. Nevzdávejte to! Zkusíme vám poradit, jak v následujícím roce své cíle dodržet a zvítězit! Možná to není až tak těžké, jak to vypadá. Využijte naše tipy, jak postupovat k úspěchu!

Pečlivě si vyberte nejdůležitější cíle

Po oslavách Nového roku vás pravděpodobně čeká návrat do běžného života. Spousta povinností, práce, rodina… a možná téměř hned zapomenete, že jste vlastně chtěli něco změnit. Cítíte zklamání a vinu. Abyste se tomu vyhnuli, zaměřte se jasně a odhodlaně na jeden až dva nejdůležitější cíle. A to jsou ty, které se týkají vašeho zdraví! Rozhodnete-li se například přestat kouřit, proces chvíli potrvá a možná nebude příjemný, ale časem vás naplní štěstím a hlavně hrdostí!

Zůstaňte realističtí

Se svými cíli nemiřte příliš vysoko. Nesnažte se ignorovat realitu a své zkušenosti s dodržováním předsevzetí z minula. Přemýšlejte o tom, co vedlo k selhání. Možná jste se rozhodli změnit příliš mnoho, a to nebylo ve vašich silách. Tak jste raději vzdali jakoukoli snahu. Cíle si nastavte tak, aby byly dosažitelné. S průměrným příjmem se vám asi nepodaří našetřit milion, ale něco ušetřit můžete! Sedněte si a spočítejte, jaká je reálná suma, a toho se pak celý rok držte.

Velké cíle rozdělte na malé

Cíle je dobré rozdělit na menší, zvládnutelné části. To je zřejmě tím nejdůležitějším, jak dojít k úspěchu. Čím přesněji si cestu k cíli naplánujete, tím je pravděpodobnější, že po ní také půjdete. Když si stanovíte například úseky po 2 měsících, vždy budete hrdí, že jste se za tu dobu dostali tam, kam jste měli naplánováno. Radost z dílčího úspěchu je nejlepším motorem a vzbudí ve vás nadšení posouvat se kupředu. Úseky mohou být klidně krátké, třeba jen týden, hlavní je, aby vás povzbudily!

Dopřejte si odměnu

S výše uvedeným doporučením jde ruku v ruce odměna za splnění krátkodobého cíle. Někomu možná stačí pocit hrdosti, ale je dobré se nějak odměnit. Odměnu si také naplánujte předem. Chcete si třeba koupit něco nového nebo strávit wellness víkend? Skvělé! Budete se těšit a práce na sobě vám půjde mnohem lépe, protože budete více motivovaní dosažením dárku.

Nevzdávejte se!

Mějte na paměti, že nějaké to uklouznutí je téměř nevyhnutelné a k dosahování cílů prostě patří. Ale to neznamená, že jej použijete jako výmluvu, proč s další cestou k úspěchu přestat! Až ke skluzu či porušení předsevzetí dojde, budete muset čerpat ze svých rezerv sebevědomí a síly. A myslete pouze na to, čeho už jste dosáhli, nebuďte k sobě příliš kritičtí. Vždy si okamžitě odpusťte a řekněte si: „Začínám znovu, právě teď!“.

Vytvořte si podpůrnou síť

Právě v době, kdy se vám nedaří, je podpůrná síť rozhodující. Pečlivě si vyberte lidi kolem sebe, kteří jsou důvěryhodní a nezklamou vás. Jim vysvětlete své plány a dejte jim vědět, jak vám mohou pomoci, když zrovna „spadnete z vozu“. Vaši blízcí a přátelé vás znají a vědí, jak vás v těžkých dobách podpořit.

Mějte věci ve svých rukou

Úspěchy jsou pod vaší kontrolou. Ostatní vám mohou poradit, podpořit vás, ale držení se cílů je pouze vaše akce a vaše odpovědnost. Vytvořte si pocit kontroly, nejlépe na základě už dosažených drobných úspěchů či úspěchů v jiných oblastech života, kterých jste kdy dosáhli. Ti, kdo obviňují vše a všechny kolem sebe ze svého nezdaru, nikdy nebudou mít potřebné zdroje ke změně!

Pokud jste si přečetli naše rady a jste rozhodnuti se jimi řídit, jste ve skvělé pozici, jak využít všech zdrojů pro zlepšení svého života v roce 2020. Vaše štěstí rozhodně stojí za čas a úsilí, které mu věnujete, takže začněte a hodně štěstí!

Autor: Karel Mareš
zavřít reklamu