Slabí nedovedou odpustit nikdy. Schopnost odpouštět je znakem silných. Dopřejte si luxus smíření

Staré křivdy vyvolávají vztek i po letech. Vedou k hádkám s rodiči, s partnery i přáteli. A vy jste z toho jen nešťastní. Zbytečně nešťastní! Dopřejte si odpuštění a uleví se vám. Pomocí našich tipů pro vás bude snadnější se s lidmi, které máte rádi, zase sblížit a zapomenout na staré rány.

Taková drzost!

Vaše kolegyně nebo kolega před nadřízeným vydával váš nápad za svůj vlastní. A vaše matka? Která se neustále vyjadřuje opovržlivě o vašem partnerovi/partnerce? Váš bývalý/á vás naštve vždy, když ho/ji potkáte. Přitom právě od rodiny nebo od blízkého člověka očekáváte podporu a pochopení. Stačí jediné špatně zvolené slovo nebo narážka a ve vás se vzedme vztek a hořkost. Někdy podobné situace dokážou úplně zničit vzájemný vztah. Proč se nedokážete usmířit?

Sežraná duše

Mnoho lidí s sebou vláčí ohromnou emocionální zátěž a dlouhodobé myšlenky, které se točí kolem způsobu, jak se pomstít. Neschopnost odpustit může vést k tomu, že zcela zahořknete. Stará zranění a znovu prožívaný vztek a pocity křivdy vás brzdí a drží v minulosti. Odborníci dokonce zjistili, že neustálý vnitřní boj vede k riziku zvýšeného krevního tlaku, potížím se žaludkem, trvalému stresu a depresím.

Jak na příměří?

Nejprve si ujasněte, že usmíření je vaše vědomá snaha nepokračovat v konfliktu. K tomu bezpodmínečně patří i to, že se vzdáte myšlenek na trest a pomstu. Místo toho zkuste svou pozornost zaměřit na možnost vybudovat znovu kladný vztah s druhým člověkem. V první řadě je důležité získat odstup, nenechat se strhnout emocemi. Zajděte si na procházku, pokláboste s přáteli o něčem nedůležitém, a teprve pak se pusťte do smířlivého rozhovoru.

Změna perspektivy

Zkuste se do druhých vcítit. Třeba mají důvod, proč se tak chovají. Ve hře jsou jejich zranění z dětství, nedosažené ambice a podobně. Možná vám vědomě vůbec nechtěli ublížit. Snažte se o společný rozhovor a upřímně sdělte, co máte na srdci. Porozumění se může podařit jen tehdy, když je komunikace upřímná. Udělat první krok je těžké, ale vyplatí se.

Odpuštění znamená osvobození

Osvobození pocítíte na duši i na těle, váš krevní tlak klesá a vztek postupně mizí. Usmíření také posiluje sebevědomí a vy můžete být pyšní na svou sílu nechat za sebou to špatné a jít dál. Usmíření můžete ještě zpečetit podáním ruky nebo objetím. Tělesný kontakt totiž dokáže spustit vylučování hormonu oxytocinu, který uklidňuje, příjemně uvolňuje a může uvolnit i psychické blokády, například pocity viny nebo výčitky.

Začněte s odpouštěním teď hned! Je před Vánoci a nikdo by neměl jít do nového roku se smutkem na duši!

Autor: Karel Mareš
zavřít reklamu