Tajemství úspěchu Warrena Buffetta je stále i po 15ti letech aktuální

Tajemství Warrena Buffetta je i po 15 letech tím nejlepším, co vám, kdo může poradit. Chceme se o ně s vámi podělit – nechte se na své cestě vést a inspirovat! Ať už jde o investování, podnikání nebo o způsob života, zdá se, že Warren Buffett říká vždy ty správné věci, které nabízejí hlubokou moudrost.

Základní otázka

Před 15ti lety byl na výroční schůzce v Berkshire Hathaway Warren Buffett dotázán, jakou radu dá mladému člověku, aby se stal úspěšným. Jeho odpověď byla, že nezáleží na tom, jestli jste mladý nebo kolik vám je let či v jaké životní fázi se nacházíte. Je potřeba být s lidmi, kteří jsou lepší než vy. Jestliže se rozhodnete obklopit lidmi, kteří se chovají lépe než vy, jsou chytřejší než vy, pracovitější… vždy vás budou unášet svým směrem. Přejmete od nich úspěšné návyky a stanete se lepšími.

Proč lidé dělají pravý opak?

Je vcelku jasné a jisté, že když se obklopíte pesimisty a prokrastinátory, postupně se stanete takovými, jako jsou oni, což k úspěchu rozhodně nepovede. Jenže lidé chtějí mít kolem sebe ty méně inteligentní a méně úspěšné, aby vypadali dobře a v jejich očích se cítili úspěšní, důležití a dokonalí. Warren Buffett nabízí přehled lidí, kterými byste se měli obklopit, abyste získali pozitivní návyky na své cestě k úspěchu.

Lidé, kteří žijí podle svých hodnot

Úspěšní lidé mají neochvějný závazek žít své hodnoty a svůj úspěch měří jimi. Když se jim život nějak pokazí, stále zůstávají u svých hodnot, protože ony, a nikoli lidé kolem, definují, kým jsou a jaké jsou jejich hlavní činnosti a poslání, aby zde mohli být co nejlépe pro ostatní.

Lidé, kteří dělají to, co milují

CEO společnosti Apple Tim Cook řekl: „Dělejte, co máte rádi, a do toho vložte celé své srdce, a pak už se jen bavte.“ To, co máte rádi je tím, co dává vašemu životu smysl a určuje jeho směřování a účel. Takže i vy buďte ve společnosti lidí, kteří žijí svým povoláním, protože jejich láska k němu zvýší vaši touhu dělat to samé. Pak zjistíte, co je právě vaším posláním, a to vás přivede k úspěšnému životu.

Lidé, kteří opravdu naslouchají

Představte si, že se budete domnívat, že vaše podnikání směřuje tím správným směrem, ale později zjistíte, že jste se mýlili. Takových lidí je mnoho. Jdou slepě vpřed jako osamělí býci, kteří si myslí, že znají všechny odpovědi. Nejúspěšnější lidé žádají radu a moudrost ostatních. Cvičí se v dovednosti přijímat zpětnou vazbu, protože vědí, že je to zlepší. Když se obklopíte osobami, od kterých můžete čerpat moudré rady, je to ten největší dar. Navíc se naučíte praktikovat stejnou, úspěšnou strategii.

Lidé, kteří žijí a pracují podle své integrity

Buffett jednou řekl, že do svého podniku byste nikdy neměli najmout někoho bez integrity, bez ohledu na to, jak je daný člověk inteligentní. Radí: „Hledáte 3 věci: inteligenci, energii a integritu. A pokud lidé nemají to poslední, prvními dvěma se ani nezabývejte.“ Klíčem je volba lidí s integritou, protože jim lze důvěřovat. Plní své sliby a závazky, dodrží své slovo a jsou dobrým příkladem pro ostatní, aby učinili totéž. Toto je druh člověka, kterého chcete mít, ještě vynásobený deseti.

Skvělé rady, které vám pomohou nejen v podnikání, ale i v celém vašem životě!

Autor: Vlastimil Vachta
zavřít reklamu