Jsme vystresovaná, depresemi trpící populace. Jak ulevit duši? Dobrá zpráva je, že nemusíte hned na terapii

Jsme až příliš často vystresovaní, trpíme úzkostmi, špatně spíme… Máme toho naloženo moc a čím dál častěji hledáme způsoby, jak ulevit duši. Nabízí se psychoterapie. Je to výborná věc a určitě pomůže, když je vám nejhůř. Ale je spousta dalších věcí, které pro sebe můžete udělat vy sami a zafungují stejně nebo obdobně jako terapie. Stačí se rozhlédnout. Vyzkoušejte naše tipy!

Na hudebních vlnách

Hudba pomáhá najít rovnováhu už odpradávna. Pomocí zvuků naši prapředci přivolávali lásku, zaháněli déšť či obavu z blesků. A přesně tak funguje hudba. Umí zahnat napětí a povzbudit naději. Proto není divu, že existuje samostatné odvětví léčby hudbou – muzikoterapie. Ale nemusíte nikam chodit! Stačí, když si najdete svou oblíbenou hudbou a necháte ji na sebe působit. Přizpůsobte ji své náladě. Některé skladby uvolňují, jiné přinesou radost a chuť tančit nebo dodávají tělu i duši sílu.

Vymeťte své kostlivce

Jak se říká, každý máme nějakého „kostlivce ve skříni“. A pokud vás trápí stres a úzkost, je potřeba přijít na to, co tento stav vyvolává. Nejlépe to zjistíte, když si budete zapisovat situace, lidi i místa, která vás rozhazují. Pak se ptejte, proč. Proč ve vás vznikají špatné pocity? Jakmile poznáte důvod, můžete s ním začít pracovat. I bez terapeuta. Zkusit můžete všechno možné – postavit se tomu, změnit, co jde, či to „jen“ rozdýchat. Možná vás překvapí, co či kdo jsou vaši pečlivě skrývaní kostlivci.

Klaďte si ty správné otázky

Přesně tak totiž funguje psychoterapie. Neradí, ptá se. A tím vás navede k tomu, že si na věci přijdete sami. Metoda je hodně podobná výše zmíněné, ale je zaměřena více na osobní rozvoj a do budoucna. Ve chvílích stresu a nervozity se sami sebe ptejte: Co mi tato situace sděluje? Co se z ní mám naučit? A jak mi to může pomoci? Co mohu udělat pro to, aby se to změnilo? Uvidíte, jak skvěle (a téměř okamžitě) to zafunguje a celou situaci postaví do úplně jiného úhlu pohledu.

Cvičení do autobusu či na poštu

Jízda MHD, čekání na poště či u lékaře může být velmi zátěžovou situací. Meditace je výborná a používá se při léčbě depresí a úzkostí. Nemusíte stát na hlavě, ani hledat ten správný čas a prostor pro meditaci. Můžete ji totiž zvládnout za pár minut. A bude se skvěle hodit v popsaných situacích. Snažte se co nejvíce uvolnit tělo, zkuste být jako hadrová panenka, a soustřeďte se pouze na dech. Jak do vás vzduch vchází, postupně, až do břicha, a zase vychází, pěkně zhluboka se prodýchejte.

Nebo se můžete cíleně radovat. To je nejlepší, pokud máte malé dítko, které bude vaším sparing partnerem. Ale radovat se můžete i sami. Poskakujte, potřásejte nohama i rukama, tleskejte, tancujte… Vyplaví se vám endorfiny, uvolníte se, a ještě si to krásně užijete!

Autor: Karel Mareš
zavřít reklamu