Na začátku měsíce jsou tu velké plány a na jeho konci počítáte každou korunu? Máme tipy, jak lépe šetřit

Každý měsíc máte velké plány, jak ušetříte. Ale na jeho konci… nula od nuly pošla. Šetřit je sice těžké, ale my vám poradíte, jak drobnými triky přeci jen úspěchu dosáhnout.

Zlomte špatné návyky

Šetřit není snadné, pokud se vám to dosud nedařilo. Je potřeba změnit svůj životní styl ve vztahu k penězům, začít o nich uvažovat jinak. Zjistěte, kde jsou vaše slabé a silné stránky. Nejdůležitější je, přiznat si realitu. Důvodem, proč nejste schopni ušetřit je, že odkládáte přijetí některých faktů. Utrácíte, a přitom živíte svou naději, že vám na účtu zůstane dost. Líbí se vám drahé značky? Chcete udržet krok s přáteli? Dobře, ale připravte se na to, že neušetříte zase nic.

Definujte své potřeby a přání

Jedno moudré rčení říká: „Můžete si dovolit cokoli, ale ne všechno.“. Proto si musíte jasně definovat potřeby a přání. Co nutně potřebujete? Nájem, mobil, jídlo… to jsou potřeby. Špičkové nové boty, nejnovější smartphone či drahé hodinky, to je rovina přání. Nenakupujte ze svého seznamu přání okamžitě! Vyberte si třeba jednu věc, kterou opravdu chcete, a vytvořte pro ni rozpočet. Nejprve na ni ušetřete peníze, a až potom si ji běžte koupit!

Bez kreditní karty

Když si vytvoříte třeba i jen malý dluh, je čím dál těžší šetřit. A když se mu chcete vyhnout, zkuste přestat používat kreditní kartu. Můžete zajít ještě o krok dál a jakoukoli kartu přestat používat úplně. Vždy mít u sebe jen dostatek hotovosti, ale ne tolik, abyste si mohli dovolit v návalu nadšení zakoupit novou drahou kabelku. Tady se také doporučuje pravidlo 30 dní. Abyste svého impulzivního nákupu nakonec nelitovali, počkejte 30 dní. A pokud věc chcete i po této době, nezbývá, než si ji koupit…

Zkuste být skromní

Je v pořádku, abyste si za těžce vydělané peníze koupili něco, co vás udělá šťastnými. Ale existují různé druhy skromnosti. Hledejte, které výdaje můžete „ořezat“. Například místo platby za Netflix sledujte videa na YouTube zdarma. Obdobný postup aplikujte na všechny oblasti. Může to být jen dočasné řešení, až se vám bude dařit šetřit víc, klidně se pak vraťte ke službám, které máte rádi.

Nestyďte se používat kupony

Používejte všechny možné slevové kupony, a to naprosto beze studu! Od toho kupony jsou, nikoli proto, abyste se styděli nebo je používali až v případě, kdy už jste v nouzi. I pokud ušetříte 200 korun týdně, už jsou to ušetřené peníze!

Stále platí, i v oblasti financí, že nejlepší je investovat sami do sebe. Investujte, abyste se o penězích dozvěděli co nejvíce. Existují skvělé podcasty, které vám pomohou růst, vědět, šetřit nebo i investovat!

Autor: Karel Mareš
zavřít reklamu