Jak se z chudé svobodné matky stala miliardářka? Příběh J.K. Rowling je opravdu strhující.

Život J. K. Rowlingové je klasickou pohádkou. Roky žila ze státních příspěvků jako svobodná matka a překonala tucet odmítnutí vydavatelů, aby se pak stala, téměř přes noc, jednou z nejúspěšnějších a nejčtenějších autorek v historii. A počítáme v to i mužské autory, které předčila.

Rowlingová a její příběhy

Nejprve Rowlingová psala a vyprávěla příběhy své mladší sestře Dianne. První příběh napsala, když jí bylo 6 let, a byl o králíkovi jménem Karlík. Od té doby chtěla být spisovatelkou, ale to nikomu neříkala. Když jí bylo 9 let, přestěhovala se rodina k Deanskému lesu, který se promítl do příběhů Harryho Pottera.

Rodiče ji nepodpořili

Otec Rowlingové byl inženýr ve společnosti Rolls Royce a maminka středoškolská vědecká pracovnice. Svatbu měli už když jim bylo 20 let. Ve svém projevu na Harvardské univerzitě v roce 2008 Rowlingová řekla, že už od dětství byla přesvědčena, že jediné, co chtěla dělat, bylo psaní románů. Jenže rodiče, kteří pocházeli z chudých poměrů zastávali názor, že představivost a psaní je zábavný osobní výstřelek, ale nic víc. Nezaplatí hypotéku a ani na stáří nijak nezajistí.

Těžké roky v dětství

Rowlingová to nikdy neměla tak těžké jako Harry Potter, který žil s Dursleyovými, ale špatné okamžiky na ni čekaly. Sama vypráví, že se v dětství necítila šťastná. Když jí bylo 15 let, matce byla diagnostikována roztroušená skleróza. Když o 10 let později zemřela, Rowlingová už byla publikovanou autorkou. Později založila Neurologickou regenerativní kliniku Anny Rowlingové na Univerzitě v Edinburghu a darovala jí 16 milionů dolarů.

V roce 1990 začala plánovat sérii „Harry Potter“

Poté, co Rowlingová vystudovala francouzštinu a úspěšně odpromovala v roce 1986, začala pracovat jako sekretářka pro Amnesty International. Pro práci ale neměla dostatek předpokladů, a raději se přestěhovala do portugalského Porta, kde učila angličtinu. V roce 1990 v Portu začala psát knihu o chlapci, který zjistil, že je čaroděj a byl poslán do kouzelnické školy. V roce 1993 se Rowlingové narodila dcera Jessica a vrátily se zpět do Británie.

Svobodná matka

Když se vrátila do Británie, už měla půl kufru plného příběhem popsaných papírů. Bydlela v maličkém bytě a po kavárnách psala, a psala. Jessica často spinkala v kočárku vedle ní. Později Rowlingová řekla, že nebýt období, kdy jako svobodná matka žila z příspěvků státní podpory, nikdy by knihy o Harrym nenapsala. Neměla by na psaní dostatek času. Bohužel v té době také bojovala s depresemi, které ale díky terapii zvládla.

Úspěch na dosah

V roce 1995 Rowlingová dokončila první knihu o Harrym Potterovi a poslala ji vydavatelům. Dvanáct jich knihu odmítlo, ale uchytila se u literárního agenta Christophera Little, který domluvil tisk 500 kopií u mladého nakladatelství Bloomsbury. Jenže do března 1999 se prodalo v Británii 300 000 kopií a „Harry Potter a kámen mudrců“ získal řadu ocenění.

Byl to trhák

V roce 1998 koupil filmová práva na první dvě knihy Warner Bross. A hned první film o Harrym vydělal téměř 1 miliardu dolarů a otevřel cestu nejúspěšnější filmové sérii v historii. V roce 2007 Rowlingová dokončila díl „Harry Potter a relikvie smrti“ a kniha se stala nejrychleji se prodávajícím kusem všech dob. 7 dílů knih se prodalo celkem 450 milionů kopií a byly přeloženy do 67 jazyků.

Je nebo není Rowlingová miliardářkou?

Časopis Forbes v roce 2004 vyhlásil, že Rowlingová je první osobou, která se stala miliardářkou psaním knih. Seznam nejbohatších opustila záhy, protože věnovala obrovské sumy peněz na charitu. Pro ni samotnou je určitě mnohem důležitější to, že se měsíc po uvedení filmu znovu vdala za skotského lékaře Neila Murrayho a v roce 2003 se jim narodil syn.

Pohádkový příběh v reálu pokračuje jako úspěšný zábavní podnik, licence zahrnuje nejen knihy a filmy, ale také hry, zábavní park a například autentický hotel, o němž jsme vás informovali nedávno.

Autor: Karel Mareš
zavřít reklamu