Jak se vypořádat s perfekcionismem? Objevte zdravé způsoby, jak se ho zbavit

Jako perfekcionisté skončíte zejména tehdy, když takové chování bylo pravidelně modelováno vašimi rodiči či pečovateli, kteří vás neustále tlačili k dokonalosti. Je důležité si uvědomit, že vám nikdo z nich nechtěl ublížit, ba naopak chtěli, aby se vám v životě vedlo dobře. Jak perfekcionismus poznáte a jak ho lze zvládnout?

Pozorujte své chování

Zaměřte svou pozornost na sebe a sledujte, jak se chováte v různých situacích. V práci, při hře, se svými dětmi… Když budete věnovat pozornost sami sobě, možná si všimnete vnitřního pocitu, že potřebujete dělat všechny věci správně a nemůžete se v činnosti zastavit, dokud nebude podle vás skvěle odvedená. Také možná zjistíte, že k mnoha věcem potřebujete získat souhlas, že potřebujete ocenění a pochvalu za odvedenou práci, ať už se jedná o cokoliv.

Snažte se svůj perfekcionismus pochopit

Vzpomeňte si na své dětství. Byl úspěch ceněn více než ostatní kvality? Co se stalo, pokud věci nebyly udělány dokonale? Snažili se o dokonalost rodiče? Perfekcionismus se samozřejmě promítal do toho, co vaši rodiče nebo pečující osoby považovali za správné či dobré. Když jste věci nedělali podle jejich představ, vyjadřovali rodiče zklamání nebo zlost? Dávali vám rodiče najevo lásku pouze tehdy, když jste vše dělali na výbornou?

Být perfektní nebo k ničemu

Mnoho lidí se stává perfekcionisty, protože když nejsou perfektní, cítí se špatní a k ničemu. Perfekcionismus je v dětství naučená vlastnost. Touha po přijetí, lásce rodičů, jejich ocenění a pochvale … tato zoufalá snaha o přijetí vede k tomu, že nic, co je méně než dokonalé, je špatné a je potřeba se za to stydět. Teď je potřeba naučit se jinému vzorci chování. Jak na to?

Zvládání chybných vzorců

Chcete-li perfekcionismus zvládnout, nejprve vytvořte seznam toho, v co věříte, například: Nesmím dělat chyby. Pokud budu dostatečně tvrdě pracovat, chybám se lze vyhnout. Neúspěch je pohroma a já nesmím být neúspěšný. Jestliže nejsem dokonalý, selhal jsem. Musím být dokonalý, abych byl přijímán ostatními a aby mne měli rádi.

Změňte své přesvědčení o chybách a selháních

Možná vás nepřekvapí, že výše uvedená tvrzení nejsou pravdivá. Každý někdy selže, je to normální a přirozená součást života. Zdravé přesvědčení o chybách zní: Svět se nezboří, pokud udělám chybu. Chyby dělá každý. Nemusím vynikat ve všem. Jsem milý a budu milován i se svými chybami. Úspěch a neúspěch naprosto nesouvisí s vaší hodnotou jako člověka.

Přestaňte se poměřovat

Pokud se budete poměřovat s nějakým dokonalým ideálem, budete pořád nejistí a ustrašení. Obdivujete-li někoho ve svém okolí, zkuste si všimnout i slabých stránek daného člověka, protože je má. Jako každý z nás. Být dokonalí ve všem, nejen v práci a rodičovství, ale i v úklidu nebo hraní her, to je nesmírně vyčerpávající. Proč by mělo být důležité, zda vyhrajete při „Člověče nezlob se“?

Rozhodněte o svých prioritách

Když se budete snažit dělat všechno dokonale, připravte se na to, že budete neustále žít ve stresu, úzkosti a vyčerpání. Kdo vlastně řekl, že musíme být dokonalí? Duševní i fyzická energie nejsou nevyčerpatelné zdroje, je potřeba s nimi šetřit. A pokud to neuděláte, hrozí vám duševní přepětí, které může vést k poruchám příjmu potravy, závislosti na návykových látkách a podobně. Musíte si vybrat, co je potřeba udělat opravdu dobře a na co stačí běžný průměr, tedy dostatečně dobře.

Kdy je perfekcionismus důležitý?

Ve vybraných oblastech života prostě budete chtít být dokonalí. Třeba v práci. Ano, buďte, ale nechtějte ještě k tomu mít naskládané ručníky do perfektních komínků podle barev, nechtějte mít nejlépe ze všech odházený sníh před domem, mít nejkrásnější zahrádku a nejlépe uklizený byt. Raději buďte se svými dětmi, hrajte si s nimi, ale nesnažte se za každou cenu nad nimi vyhrát! Jinak z dětí vyrostou podobné bytosti jako vy.

Naučte se své nedokonalosti si užívat

Učte se smát se svým chybám, přiznejte své selhání dřív, než na ně poukáže někdo jiný, nechte se chvíli vézt s proudem. Perfekcionismus je jako otroctví, zatímco nedokonalost může pro vás znamenat svobodu. Navíc zjistíte, že se chováte mnohem uvolněněji a že vám začnou být lidé blíž. Dost dobrý je stejně dobré jako dokonalý.

Začněte na sobě pracovat a uvidíte, že se začnete cítit mnohem líp a konečně si budete moci užívat života!

Autor: Karel Mareš
zavřít reklamu