Pokud chcete být v pohodě a úspěšní, je nutné se zbavit všech negativních přátel. A to nejlépe hned!

Negativní přátelé vás skutečně mohou okrádat o štěstí, klid mysli i váš potenciál a úspěch. Negativita přátelství určitě neposílí, ale dokáže vztah zcela zničit. Které hlavní důvody mluví pro to, abyste se všech svých negativních přátel okamžitě zbavili?

Negativní přátelé na vás neberou ohled

Přátelství vytváříme proto, abychom uspokojili potřebu blízkosti a sdílení. Vaši nejlepší přátelé mají pravděpodobně stejné zájmy jako vy, stejné nebo podobné názory či zkušenosti. Nebo jsou v něčem, čeho byste také chtěli dosáhnout, lepší než vy, a tak vás motivují a posouvají na vyšší úroveň nebo k úspěchu. Naopak negativní přátelé na vás neberou ohled, „jen“ potřebují neustálou pomoc. Mají neustále touhu být vyslyšeni, nezajímá je, jak se vy cítíte či co je pro vás dobré.

Negativní přátelé vás stahují dolů

Negativní přátelé vás vždy stahují dolů. Určitě už jste slyšeli následující otázky nebo prohlášení:

  • Opravdu to chcete udělat (pochybnosti)?
  • Nemyslím, že je to dobrý nápad (strach).
  • A co já (sobectví)?

Přítel/přítelkyně má strach a nedostatek sebedůvěry a přenáší nejistotu i na vás. Navíc chce, abyste ho/ji do svých plánů zahrnuli a vedli ho/ji, protože moc dobře ví, že vy jste ten/ta schopnější a silnější. A bojí se, že jsou z vašeho života, a hlavně z vašeho úspěchu, vynecháni.

Negativní lidé nepřejí vašemu úspěchu

Negativní lidé potřebují společnost. Rádi se obklopují dalšími negativisty. Existují dva hlavní důvody, proč nesmíte být v blízkosti negativních přátel, pokud usilujete o úspěch. Trápení vašich přátel je nakažlivé a může způsobit, že začnete o sobě a svých schopnostech pochybovat. Druhým důvodem je to, že když jste zaměřeni na úspěch, potřebujete mít mysl otevřenou. Pokud ji však začnou bombardovat pesimistická prohlášení, je potřeba se před nimi chránit, a tak mysl „uzavíráte“.

Negativní lidé ohrožují váš potenciál

Je jasné, že nemůžete zůstat pozitivní, pokud jste s negativními přáteli. Ti nemají vhodné myšlení, které by vedlo k úspěchu. Zapojováním se do rozhovorů a aktivit s negativními přáteli ohrožujete svůj potenciál, proto nedovolte, aby zpochybnili vaše směřování a schopnosti. Musíte být obklopeni lidmi, kteří vás budou na vaší cestě podporovat.

Zkrátka, i když je to smutné, jestliže kolem sebe máte lidi, kteří vás vyčerpávají a shazují, je nutné se jich zbavit. A to co nejrychleji. V sázce je váš úspěch, potenciál, emoční zdraví i celý váš život!

Autor: Karel Mareš
zavřít reklamu