Jak a proč na digitální detox? Co to vlastně v reálu znamená a kdo z nás už ho potřebuje?

Digitální detox je období, kdy se zdržíte používání zařízení, jako jsou smartphony, počítače, tablety, a odpojíte se tak od sociálních sítí a médií. Často je tento typ detoxu vnímán jako způsob, jak se zaměřit na sociální interakce v reálném životě. Ačkoli to tak nemusíte vnímat, neustálé připojení přináší obrovský stres. Než se rozhodnete, zda už by pro vás byl digitální detox přínosem, přečtěte si, jaké jsou jeho metody a výhody.

Důvody pro digitální detox

Pro mnoho lidí je ponoření se do digitálního světa prostou součástí každodenního života. Podle výzkumu společnosti Nielsen Company tráví průměrný americký dospělý každý den zhruba 11 hodin posloucháním, sledováním, čtením nebo interakcí s médii. Možná si už vy sami chcete odpočinout od neustálého rušení, pokud jste „na příjmu“, nebo cítíte, že jste na svých technologiích závislí. Ačkoli závislost na digitálních technologiích ještě nebyla označena jako porucha, mnozí lidé už ji tak vnímají.

Technologie mohou být stresující

Zatímco lidé často cítí, že by si svůj život bez technologických zařízení neuměli představit, výzkumy a průzkumy dokázaly, že jejich používání vede ke stresu a způsobuje problémy psychické i fyzické. V průzkumu Americké psychologické asociace Stres v Americe uvedla 1/5 dospělých, že používání moderních technologií je významným stresorem v jejich životě. Ten pramení hlavně z potřeby neustále kontrolovat e-maily, texty a sociální média.

Problém sociálního srovnávání se

Jestliže trávíte většinu času na sociálních sítích, pravděpodobně jste se ocitli ve stavu neustálého srovnávání se se svými přáteli, rodinou i cizími lidmi či celebritami. To je velmi nebezpečné pro váš psychický stav, pokud se začnete domnívat, že všichni ostatní vedou plnější, bohatší nebo více vzrušující život než vy. Jak se říká, srovnávání se může být skutečným zlodějem radosti. Detoxikace může být dobrým způsobem, jak se zaměřit na to, co je ve vašem životě opravdu důležité.

Varovné příznaky

Jak můžete poznat, že už jste na technologiích závislí? Když nemůžete najít svůj telefon, cítíte úzkost. Máte potřebu ho kontrolovat  každých pár minut. Po odpojení se od sociálních sítí se cítíte v depresi, jste úzkostní, přecitlivělí nebo naštvaní. Obáváte se toho, že vám bude něco chybět, jestliže nebudete mít možnost zařízení neustále kontrolovat. Chodíte pozdě spát nebo ráno brzy vstáváte jen proto, abyste si „hráli“ na svém telefonu.

Jak digitální detox provést?

Pro někoho znamená skutečný digitální detox naprostou abstinenci od všech digitálních zařízení a sociálních médií. Odpojení se od zařízení může být velmi prospěšné pro vaši duševní pohodu, ale nemusí nutně znamenat úplné oddělení od telefonu a dalších zařízení. Jde o to stanovit si hranice a používat technologie způsobem, který vašemu zdraví prospívá, nikoli škodí.

Nastavte si limity

Kompletní digitální detox může být pro mnoho lidí velmi osvobozující a osvěžující. Ale vzdát se všech forem digitální komunikace obvykle není možné, pokud je potřebujete pro plnění pracovních či studijních povinností. Na konci dne si můžete zkusit mini-detox. Vyberte si dobu, kdy se odpojíte od všech zařízení a čas budete trávit jiným způsobem. Večeře s přáteli, hraní společenských her s rodinou či sportovní aktivity, to vše vám přinese nové a příjemné zážitky.

Kdy byste měli technologie určitě odložit?

  • Během jídla, zejména pokud jíte s ostatními lidmi.
  • Když se probudíte nebo těsně před usnutím.
  • Pokud se věnujete nějakému koníčku či aktivitě.
  • Jestliže trávíte čas s rodinou nebo přáteli.

Je pro vás problém odložit telefon či další zařízení? Pro někoho už jde o situaci, která přináší nefalšované psychické abstinenční příznaky. Proto dbejte na své digitální zdraví, dokud je čas!

Autor: Karel Mareš
zavřít reklamu