Výhra v loterii. Štěstí nebo příčina psychického zhroucení? Jak lidé zvládají velké výhry

Ono vlastně nejde pouze o výhru obrovské sumy peněz. Problém se týká též velkých finančních dědictví či jiného nečekaného přísunu opravdu velké finanční částky. Vskrytu po tom možná většina z nás touží, ale podle psychologů jde o jednu z nejvíce zátěžových situací, možná dokonce ještě více stresující, než je úmrtí někoho blízkého. A možná právě proto 1/3 výherců nakonec zbankrotuje nebo se psychicky zhroutí. Na situaci je potřeba se náležitě připravit, pokud nechcete špatně skončit.

Nikomu nic neříkejte

Zlaté pravidlo, hned první v řadě. Doporučení bychom mohli také nazvat: Zavřete peklo! Zavřete peklo, zavřete ústa, a to tak pevně, že se svým velkým šťastným tajemstvím se nesvěříte ani rodičům, dětem či kamarádům. Možná máte osobu, které důvěřujete, musí být však maximálně jedna a nejlepší je, pokud je to váš životní partner. Toto své nové „heslo“ dodržte minimálně následujících 6 měsíců.

Vaši noví nejlepší přátelé

Máte dva nové přátele – svého právníka a finančního poradce. Ale i tak buďte opatrní. Nejlepší je právníka a poradce si najmout s tím, že jste nedávno obdrželi finanční hotovost a potřebujete, aby vám někdo pomohl koordinovat vaše záležitosti a pomohl vám s daněmi. Ochotně zaplaťte drahou a prověřenou právní kancelář i finanční kancelář, je to víc než na místě! Vaši „noví přátelé“ to zvládnou. Zvládnou pro vás vytvořit anonymní důvěru a zajistí komunikaci s vnějším světem.

Otřesný příklad z praxe

Mavis Wanczyk vyhrála v loterii 758,7 milionů dolarů (neuvěřitelných 17,5 miliardy korun). Bohužel zlatou radu zavírající „peklo“ nerespektovala a o výhře řekla celému světu. Okamžitě musela zasáhnout policie a začít bedlivě střežit její dům i rodinu. Kdo je pro výherce nejnebezpečnější? Nejčastěji a nejrychleji se objeví únosci, kteří požadují výkupné. Hned poté nastupují podvodní manažeři, investoři a všichni ostatní, kdo vám nabízejí zaručeně nejlepší investici a další zhodnocení peněz.

Preventivní opatření a „inkubační doba“

Pokud budete mít nastavená preventivní opatření, kdykoli se můžete rozhodnout, že své bohatství odhalíte. Ale počítejte s tím, že jakmile jednou „vypustíte džina z lahve“, už ho tam nemůžete vrátit. Věřte našim radám a po dobu ½ roku opravdu nic neměňte. Žádná nová auta, výlety kolem světa, velký dům v historické části města.

Nejlepší je setrvat i ve stejné práci. Pokud ale opravdu chcete odejít, můžete si kromě živnostenského listu založit třeba nějakou nepříliš specifikovanou konzultační firmu. A když se lidé zeptají na práci, vaší mantrou teď bude: „Dělám nějaké poradenství.“. Věřte, že vám to lidé uvěří, i když jste doposud pracovali na pokladně v supermarketu.

Je velmi smutné, že přijdete-li k velkým penězům, většinou se úplně změní vaši nejbližší. Najednou jde už jen o majetek, vše ostatní je zapomenuto a odsunuto. Psychologové se tématem zabývají, nebojte se s nimi poradit, chcete-li situaci zvládnout.

Autor: Vlastimil Vachta
zavřít reklamu