Jak se stát optimistou? Stačí tři prosté návyky každý den a za měsíc už vidíte vše v růžových barvách!

Lidé se stále ptají, co mají udělat pro to, aby se z nich stali optimisté. Pokud se ptáte na to samé, zkuste naše tři tipy, které vás dovedou k optimistickému pohledu na každou těžkou situaci. Ptejte se sami sebe, zda se vůbec odvážíte podívat se na věc z té lepší stránky. Je dobré položit si takové otázky, které vás k optimistickému pohledu na svět „navedou“ a pomohou vám najít řešení.

Jak udělat z negativního pozitivní?

Otázky, které vás navádějí k optimismu, mohou vypadat například takto. Co je právě na téhle situaci dobré? Jak se ze situace mohu poučit? Ukazuje se tu nějaká příležitost? Nejsou to otázky, které můžete použít hned, většinou je potřeba nějaký čas k tomu, než se člověk naučí myšlenky, respektive otázky, zpracovávat a přijímat pocity, které při tom vyvstávají. Ze začátku je dobré chvíli počkat, až pominou emoce a zbrklé nápady na řešení, a teprve potom se sám sebe ptát.

Čerpejte optimismus ze světa kolem

Pokud chcete zůstat optimističtí, jsou vlivy okolí jedním z nejdůležitějších faktorů. Skvělou zprávou je, že optimismus je nakažlivý. Dbejte na to, s jakými lidmi se stýkáte a najděte si nebo vytvořte kolem sebe prostředí, které vás podporuje a povzbuzuje. Pokuste se trávit většinu svého času s lidmi, kteří jsou optimističtí – pozitivní lidé vždy předávají také pozitivní energii, a dokonce vám mohou pomoci najít konstruktivní řešení situace, která vás právě sráží ke dnu.

Svůj den začněte s nadšením

To, jak váš den začne, obvykle ovlivní i celý jeho průběh. Ráno, které probíhá bez stresu a napětí, vede k většímu klidu a lepšímu soustředění během dne. Ne nadarmo se mluví o práci jako léku na kdejaké psychické potíže. Práce, hlavně ta, která vás baví, vás také dokáže dostat ze splínu, chmur a negativistických myšlenek zpátky do formy.

Každý den sledujte po dobu 10 až 20 minut něco zábavného nebo si něco takového čtěte. Vyprovokujte hned na začátku dne nějaký povzbuzující rozhovor – doma u snídaně, po příchodu do práce, je jedno s kým a o čem to bude, Při jízdě autem nebo autobusem, případně při chůzi si nezapomeňte do sluchátek pustit nějakou příjemnou a/nebo motivující hudbu či audioknihu.

Stát se optimistou může každý z nás. Zajímavé je, že mnoho lidí to nechce, jejich škarohlídství, negativismus se jim líbí, vyhovuje jim, vždyť přece na světě a na životě není nic skvělého či zábavného. A dobrým lidem se stávají samé špatné věci. Ale tak to není, život funguje přesně naopak! Jste-li dobře naladění a do budoucnosti hledíte s optimismem, život vás nezklame!

Autor: Karel Mareš
zavřít reklamu