Oblíbené heslo egocentrických narcistů zní: miluji se.

Jestli vám přijde, že o sebelásce, sebejistotě a sebevědomí se mluví všude a neustále, máte pravdu. Přesto se stále valné většině lidí nedaří mít rád sám sebe, a to nade vše. Rady, jak to změnit, přicházejí stále nové. A tak i my přinášíme novinky z oblasti sebelásky.

Moderní žena

Kdo myslíte, že moderní ženě zaplatí účty, sestaví nábytek, pomůže jí z každé šlamastyky, uvaří milované jídlo a postará se o domácnost? Máte pravdu. Ona sama. Nezadaní muži jsou na tom samozřejmě dost podobně, ale oni si večer nestoupnou před zrcadlo s povzdechem, že jejich hýždě jsou zase o trošku větší a na tváři je nová vráska. Muži si totiž při pohledu do zrcadla řeknou: „Fajn, kámo, tohle jsi zvládl fakt skvěle!“

Pokroucený sebeobraz

Především ženy trpí pocitem nedokonalosti. „Nezasloužím si to.“ „Nestojím za to.“ To jsou jejich mantry. Současné ženy začínají být jiné. Ať už si o sobě ony samy myslí cokoli, máme tu sociální média, kde můžeme ukazovat jen zlomek svého já, ten dokonalý a krásný. Totéž činí muži. Na sítích jsou všichni úspěšní, zdraví, bohatí a mají skvělou rodinu. V někom to vyvolá pocit frustrace až zoufalství. Všichni bychom si měli připomínat, že to, co vidíme, není reálný život našich „přátel“.

Miluji se stále víc

Láska k sobě není projevem egocentrismu, narcismu a psychopatie. Bohužel není ani samozřejmá. Naopak se jedná o umění proměnit pomocí změny nasměrování energie strach v lásku. Sebeláska tvoří hluboké poznání, že jsme, a vždy jsme byli, dokonalí. Milovat sebe sama není dar, se kterým se ti šťastnější z nás narodí. Vzniká až socializací, záleží na vlastnostech a dovednostech či vztazích. A hlavně na tom, jak s tím vším dokážeme pracovat, jakým způsobem o věcech přemýšlíme.

Krásná vůně sebechvály

Skvělým prostředkem na cestě k sebelásce je skládání si komplimentů. Přesně to pomáhá přesunout pozornost od nedostatků k přednostem. Jen je velká škoda, že hluboko v mysli máme vrytu ono neblahé prohlášení o nepěkné vůni samochvály. A to se musí změnit! Pište si deník, prohlédněte si vyřízené e-maily, dodělanou práci. Všude kolem sebe narazíte na výsledek svých vlastních činů, na které můžete být hrdí a za které se můžete pochválit. Tak to udělejte! Nejlépe teď hned!

Zapomeňte na facebook i Instagram. To, co vidíte, není skutečné. Sociální média umožňují i vám představit místo člověka, kterým jste, váš ideál!

Takže – jaké to je? Už se milujete? Nevadí. Dnes jste odvedli skutečný kus práce. „Gratulujeme, fakt dobý, kámo!“

Autor: Martin Liška
zavřít reklamu