Prozradíme vám, jak ušetřit až několik tisíc ročně ze svého rozpočtu.

Když se člověk koukne kolem sebe, zdá se, že snad všichni žijí v nadbytku a blahobytu. Pravda to ovšem není a většina z nás musí zvažovat, kam peníze investuje, případně, kde se dá nakoupit levněji či jak si trochu přilepšit. Máme pro vás pár osvědčených tipů, díky kterým můžete ročně dát stranou až několik tisíc korun!

Zbytečně vysoké poplatky

Máte přesně spočítáno, na kolik vás vyjdou měsíční poplatky? Za energie, vodu, telefon, účet v bance a tak dále. Asi ne. A je to naprosto pochopitelné, člověk nemá čas neustále přijímat novinky na trhu, některé dokonce ne tak úplně čestné. Máme rádi svou rutinu – svého mobilního operátora, svou banku… Jenže bez toho, že si vyhradíte čas a uděláte si průzkum trhu, asi neušetříte nic. Věřte tomu, že čas věnovaný porovnávání cen a kvality služeb jednotlivých poskytovatelů se vám bohatě vrátí!

Žádné nákupní horečky!

Průzkumy spotřebitelského chování ukázaly, že lidé nejvíce nakupují tehdy, když potřebují zabít čas a když prožívají napjaté a stresující období. Koupě zboží hraje roli odměny, a tehdy nakupujeme bezmyšlenkovitě, aniž bychom dbali na to, kolik nám na účtu musí zůstat. Efektivní se ukázalo takzvané pravidlo 30 dnů. Vždy, když si chcete koupit něco dražšího, počkejte měsíc, a pak se sami sebe ptejte, zda to či ono opravdu chcete. U menších nákupů je zásadní držet se nákupního seznamu.

Používejte kreditky

Kreditní karty jsou skvělé pro ty, kdo jsou zodpovědní a umějí s nimi pracovat. U obchodníků lze totiž díky nim získat různé nemalé slevy, bonusy, nebo vrácení až 2 % peněz z nákupu zpět. Můžete využívat i další možnosti, které kreditky nabízejí, ale je jisté, že vše musíte včas vrátit zpátky a kartu udržovat v rovnovážném stavu. Pokud možno. Pro některé z nás se karty vyloženě nehodí…

Zřiďte si ekologickou domácnost a vařte

Pořiďte si perlátor do vodovodní baterie, vyměňte klasické žárovky za LED osvětlení, při nákupu nových spotřebičů se v první řadě rozhlížejte po úsporné energetické třídě a na topení nainstalujte programovatelný termostat. Skvělé! Hned máte možná nějakou tu tisícovku v kapse!

Pokud chodíte každý den během polední pauzy na oběd, utratíte odhadem 2.000 korun měsíčně. Zkuste si alespoň občas jídlo uvařit. Kromě toho, že ušetříte, budete přesně vědět, co jíte, a můžete se tak dopracovat i ke změně jídelníčku na skutečně zdravé stravování.

Posílejte dál vyřazené kusy

Ať už se jedná o oblečení, které jste drahé a značkové zakoupili, přitom jste je měli na sobě celkem třikrát, jiní jej velmi rádi odnosí. Máte plnou knihovnu přečtených trháků poslední doby? Knihy jsou předražené, a i v dnešní době se najde velké procento těch, kdo čtou papírové knihy nejraději, zvlášť, když je seženou levněji. A stejné je to s mnoha dalšími věcmi. Doporučení je jasné – udělejte si pořádek ve svých věcech, roztřiďte je, a co se hodí, to prodejte. Zbytek můžete věnovat na charitu.

Korunka ke korunce… A po roce námi doporučeného fungování se koukněte na výsledek. Možná vás víc než udiví! Samozřejmě existují i další možnosti, jak finanční situaci vylepšit, ale jako základ si rozhodně nezapomeňte vést rozpočet! Když si projdete útraty měsíc po měsíci, přesně zjistíte, kudy mohou finance ještě zbytečně protékat!

Autor: Katka Procházková
zavřít reklamu