Věříte intuici? Nechte svůj vnitřní hlas promluvit.

Někteří z nás věří stoprocentně své intuici a v životě se podle ní řídí. Někdo ji záměrně ignoruje, protože věří pouze tomu, co je racionální. V dnešní přetechnizované době jsme svou intuici možná pohřbili stejně jako jiné schopnosti, které jsme kdysi měli k dispozici. Faktem zůstává, že někdy nás právě intuice dokáže navést k cíli lépe než všechny rozumové argumenty. Zkuste probudit svůj „šestý smysl“ z nečinnosti!

Tichý vnitřní hlas

Snad každý z nás někdy zažil pocit jakési předtuchy. Jenže zda jde o náhodu, schopnost zachytit a analyzovat jemné nuance, situace nebo o náš vnitřní „šestý smysl“, to zůstává otázkou. Někdy opravdu podvědomě zachytíme téměř neviditelné změny v chování například partnera, a ačkoli navenek je všechno stejné jako dřív, potvrdí se naše tušení a jeho nevěra.

Co se vlastně děje?

Zajímavý případ popisuje Helena (32): „Byla jsem ve 20. týdnu těhotenství a byla si jistá, že s děťátkem je všechno v pořádku. Po jednom vyšetření mi volala lékařka, že se jim něco nezdá a že mám podstoupit další vyšetření, která by potvrdila postižení dítěte.“ Helena zpanikařila, přestala poslouchat svou intuici a uvěřila falešně pozitivním výsledkům testů. Od té doby žila v očekávání neštěstí. Jenže vnitřní hlas měl pravdu a dítě se narodilo úplně zdravé!

Psychologové tvrdí, že v dnešní přetechnizované době mnozí z nás záměrně svou intuici potlačujeme, protože se orientujeme na věci, které nevycházejí z nás, ale jsou kolem nás, viditelné a dosažitelné. Orientujeme se na výsledky, plány, úkoly a povinnosti. Jako malí jste možná i vy měli jasnou představu o tom, co v životě chcete dělat, ale rodiče vám ji z hlavy vytloukli. A tak jste vystudovali ekonomii. Pokud se rozhodnete svou intuici vyzkoušet a začít ji používat, je potřeba trénovat.

Trénink intuice

Stejně jako další schopnosti a dovednosti lze také intuici trénovat. A jak takový trénink provést? Jestliže něco řešíme, je dobré nezačít hned panikařit, volat přátelům a konzultovat s Googlem. Úspěch tkví v tom, že se zklidníme, naladíme sami na sebe a uvědomíme si, jak danou situaci cítíme a svým pocitům věřit. Jenže my jsme zaměřeni pouze na to, co lze vnímat smysly, rozebrat, zhodnotit a vysvětlit.

Oproti intelektu k nám intuice nepromlouvá přímo. Neříká nám, co je potřeba udělat nebo v čem je nutné uspět. Svým tichým hlasem se ptá: „Bude to zábavné?“, „Co by se stalo, kdyby…“. Najednou třídíme myšlenky, které ani nevíme, kde se vzaly. Sami vědci uznávají, že géniové jako Edison či Einstein dokázali díky své intuici přijít na neuvěřitelné výsledky bez předchozích empirických poznatků! Intuice nám může pomoci najít informace, o kterých se zatím neví.

Věřte sobě!

Pokud si nevíme rady sami se svým životem a potřebujeme jej s někým konzultovat, nemůže se prosadit ani „šestý smysl“. Tichý hlas se v nás ozývá už od dětství a napovídá nám, čím chceme být a co chceme dělat. Bohužel se během let rozplývá pod nánosem balastu všedních povinností a informací, které přicházejí zvenčí. Naslouchat intuici je náročné – vyžaduje trpělivost, důvěru v sebe sama, soustředěnou pozornost. Ale výsledek za tu námahu stojí!

Proto příště už nedopusťte, aby v hluku cizích názorů zanikl váš vlastní vnitřní hlas. Mějte odvahu jít za svou intuicí a svým srdcem. Protože v hloubi tak nějak víte, kým se ve skutečnosti chcete stát. a to je přeci v životě to nejdůležitější!

Autor: Martin Liška
zavřít reklamu