Umíte vyjít náhodě naproti?

Smůla nebo štěstí v našem životě není zdaleka dílem náhody. Smůlu či štěstí si údajně přivoláváme sami. Může to být pravda?

Co na to psychologové

Může to vypadat, že minimálně polovinu věcí v našem životě určuje náhoda. Není to pravda. Náhoda prý ovlivňuje jen 10 % událostí. Zbylých 40 % sice vypadá „náhodně“, ale ve skutečnosti jsme je ovlivnili, přivolali jsme je tím, jak myslíme a jak se chováme. Skvělá zpráva je, že pokud své chování změníme, „štěstěna“ se rychle může obrátit na naši stranu.

Vlastnosti náhody

Základní vlastností náhody je její nepředvídatelnost. Ale pokud ji chceme využít, musíme v první řadě umět odbočit z naplánované cesty. Představme si to na příkladu. Dvě ženy se chystají na večírek a obě doufají ve výsledek – setkání s přitažlivým mužem, který se do ženy zamiluje. Jedna se považuje za smolařku, druhá za dítě štěstěny. Asi předpokládáte, jak to dopadne, že? Ne, vytouženého výsledku se nedočká ani jedna z nich.

Jiskra prostě nepřeskočí ani u „šťastlivky“ ani u smolařky. Smolařka odchází s pocitem, zklamaná, že to prostě dopadlo jako vždy se vším. Klikařka ale udělá něco jiného. Neupíná se na výsledek velké lásky, místo toho se baví se spoustou jiných lidí. A tak potká někoho, kdo ji v budoucnu pomůže třeba najít novou práci, dohodí jí levný pronájem či cokoli jiného, pozitivního. Ani ona tedy nenašla svou velkou lásku, ale našla mnoho jiných věcí.

V čem se smolaři a klikaři liší?

Ti, koho považujeme za děti štěstěny, jsou uvolnění a mají mysl otevřenou, nejsou zaměřeni na jediné „správné“ řešení. Dokázal to i velmi zajímavý pokus: účastníci dostali noviny a měli co nejrychleji určit, kolik je v nich fotografií. Ti nejrychlejší byli motivováni finanční odměnou, což mělo vytvořit stresovou situaci. Ale! Na třetí stránce byl velký titulek: „Přestaňte počítat, fotek je 43.“. Typičtí smolaři si samozřejmě nápisu nevšimli a poctivě počítali dál. Zatímco klikaři…

Zkrátka přesně tak to v životě funguje. Štěstí má zkrátka ten, kdo není zajatcem stereotypního uvažování a svému „náhodnému“ štěstí jde naproti!

 

Autor: Martin Liška
zavřít reklamu