Co pro vás znamená úspěch? Zkuste si i malý test

Každý chceme být v životě úspěšní, ale pro každého z nás to znamená trochu něco jiného. Obvykle je úspěch vnímán pouze jenom jako úspěch v práci. Ale i v zaměstnání považujeme za úspěch každý něco jiného, ne každý se chce stát generálním manažerem firmy. Ne každého totiž láká nekonečný zdroj stresu, který s sebou vlivná pracovní pozice nese. Jenže vnímání úspěchu je přesně takové.

Vedoucí pozice není pro každého

Stále si myslíte, že vysoká manažerská pozice vám přinese vytoužené štěstí? Je to tak, že bossové téměř nemají čas na věci, které jim činí mnohem větší radost než práce. Den mají rozplánovaný na minutu dopředu, dělají zásadní, složitá a velmi zodpovědná rozhodnutí. Pro takovou pozici musíte být ten správný osobnostní typ. Jenže, terapeuti tvrdí, že tito lidé, kteří měsíčně vydělají víc než většina z nás za rok, jezdí služebními modely nejnovějších aut, že jsou jaksi vážní a skleslí.

Kořeny boje o moc a následnou honbou za vyšší a vyšší pracovní posty pocházejí už z dětství. Hlavně díky škole se děti naučí čerpat svou sebeúctu porovnáváním se s druhými a začínají samy sebe hnát do nikdy nekončícího kolotoče „kdo je tady lepší“. Mnozí rodiče děti dokonce vedou k tomu, že pokud se nestanou „někým“, zůstanou „nikým“. A to je vyslovená tragédie. Pro tyto děti se život stane skutečným kolem, ve kterém stále dokola a bez cíle běží křeček.

Přirozenost je výhrou

Přestaňte se srovnávat s druhými. Stále to slýcháme, ale přeprogramování je těžké. Musíte si uvědomit, že pokud se se všemi kolem srovnáváte, věnujete jim pozornost, kterou byste mohli věnovat sami sobě. Možná ani nevíte, kým jste a co vás v životě zajímá. Úspěšní jste tehdy, pokud se věnujete aktivitám, které vám připadají přirozené a nemusíte se do nich nutit. Odmítnout nabídku na povýšení není zbabělost a odmítání úspěchu, přesně naopak. Odmítnout dokáže jen silná osobnost.

Udělejte si kratičký test a dozvíte se, zda vás práce naplňuje a zda „následujete svou přirozenost“.

  • Získal/a jste práci snů, ale ve finále s ní nejste spokojení? Ano / Ne.
  • Míváte často pocit, že v práci nepodáváte nejlepší výkony? Ano / Ne.
  • Jste minimálně 2 měsíce v kuse trvale nespokojený/á? Ano / Ne.
  • Máte se svým šéfem dobrý vztah? Ano/Ne
  • Přijdete si ve své práci podhodnocen/a? Ano/Ne
  • Máte v přáci přátelský kolektiv? Ano/Ne

Vaše situace v práci vypadá následovně

Převažuje-li více odpovědí ANO = vaše současná kariéra vás stresuje a byla by potřeba nějaká změna. A to ať už pozice nebo celého oboru. Ujasněte si své silné stránky, a potom se rozhlédněte po práci, kde je budete moci každý den využívat.

Převažují-li odpovědi NE = zdá se, že přesně víte, jaký typ práce ladí s vaším životním stylem. Stačí je jednou za rok zamyslet, zda spokojenost přetrvává, a pokud ne, nastal čas na změnu.

Rozhodně se neřiďte podle ostatních. Co je dobré pro ně, nemusí být dobré pro vás. A peníze opravdu nejsou všechno. Velké společenské uznání získáte například charitativním projektem, který někomu pomůže. Ale stačí i maličkosti, jen si jich všimnout a pochválit se za ně. Pak na sebe můžete být opravdu hrdí!

Autor: Martin Liška
zavřít reklamu