Prorazte začarovaný kruh a už se nenechte hned tak něčím znervóznit

Chystáte-li se na pracovní pohovor nebo na první rande, je naprosto normální, že cítíte určitou trému. Jenže někdy a/nebo u někoho je nervozita tak silná, že člověk vůbec zátěžovou situaci nezvládne. Aby se vám něco takového stát nemohlo, zkuste použít naše tipy, se kterými zaručeně zvládnete každou situaci.

Začarovaný kruh negativního myšlení

Myšlenky mají velkou moc. A hlavně ty negativní. Ovlivní celé tělo, podkopou sebevědomí a zkazí náladu. Máte strach, že se přeřeknete, ztrapníte nebo nějak zklamete ostatní. Důležité je vědět, že strach dostanete většinou jen tehdy, pokud si moc nevěříte.

Pořád vás napadá jenom: „To nezvládnu.“ „Teď konečně všichni poznají, jak jsem neschopný/neschopná.“ A další hromada myšlenek na nezdar. Samozřejmě, že tak ztratíte sebejistotu a jenom si tak zvýšíte hladinu stresu, ve kterém už jste. Tělo začne na myšlenky reagovat a vykazovat známky nervozity – potíte se, třesou se vám ruce a podobně. Negativních myšlenek je tím pádem stále víc a víc, protože strach už běží naplno.

Jak se přestat točit v kruhu

Abyste mohli toto pekelné bludné kolo zastavit, musíte nejprve pracovat na prvopříčině, kterou je strach ze selhání. A s tím je nejlepší začít bojovat už den před onou důležitou událostí. Negativní myšlenky znervózňují, pozitivní uklidňují! Zafixujte si, co dělat den předem, abyste byli dobře připravení vše zvládnout.

Když víte, co se bude dít, budete mnohem klidnější. Takže si situaci, která vás čeká, přehrajte s kamarádem/kamarádkou nebo někým blízkým. Budete se cítit jistější, a ještě dostanete cenné rady! Než půjdete spát, vlezte si do vany plné pěny nebo nějakých příjemných a zklidňujících esencí. Při usínání vás pravděpodobně budou nahlodávat samé špatné scénáře, které vaše zpanikařená mysl vymýšlí. Zastavte to! Představte si situaci, jak by měla ideálně vypadat – a přesně tak to také bude!

Jak se zklidnit

Uklidněte se a místo panikaření si dejte bylinkový čaj, například s levandulí – ten uvolní tělo i ducha. Levandulovým olejem si můžete jemně namasírovat spánky. Kapsličky s kozlíkem lékařským, chmelem či levandulí mají uklidňující účinek, dejte ale pozor, ať si jich nevezmete moc! Příznivě na nervy působí i hořká čokoláda, která obsahuje látku tryptofan. Ten pomáhá snížit hladinu stresu.  Zkusit můžete odvést svou pozornost, tak někomu třeba zavolejte či zkoukněte nějaké fajn video.

Napřimte se. Hlavu vzhůru, ramena dozadu, prsa vpřed! A pro ještě větší sebejistotu si opakujte mantry jako: „Já to dokážu!“ „Jsem přeci skvělý/á!“ Dýchejte zhluboka a do břicha. Při nádechu počítejte do tří, při výdechu do čtyř – mozek tak dostane potřebné množství kyslíku, což je pro něj signál, že je všechno v pohodě. Při prezentaci sebe či své práce, projektu a všeho dalšího vám během delšího mluvení vyschne v puse. Připravte si proto předem sklenici vody!

Triky opravdu nad zlato

Máte lesklou tvář? Potíte se? Lze něco dělat i s těmito symptomy? Jediná možná rada je, vzít si do kabelky dětský zásyp, deodorant a také vložky proti potním skvrnám v podpaží. Na lesk obličeje existují speciální ubrousky, které se nedotknou make-upu, ale pot odsají. A máte-li „okno“, okamžitě se začněte usmívat! Mozek vyplaví nějaké pozitivní hormony a většinou to stačí k tomu, aby prezentace mohla přirozené pokračovat.

A dobře připravená prezentace (nebo pohovor) jsou obohaceny o nějaké obrazové materiály či diplomy ze škol a kurzů. Vypadá to velmi profesionálně a v případě potřeby jde o skvělou kamufláž třesoucích se rukou. Takže už žádný strach a buďte skvělí! Zvládnete to?

 

Autor: Martin Liška
zavřít reklamu