Jitka (38): Když je žena úspěšnější než muž

Některé ženy jsou zkrátka šikovné a v zaměstnání jsou pak často úspěšnější než jejich partneři. Jenže někteří muži to nejsou schopni zvládnout, a dokážou udělat své partnerce ze života peklo. Často vztah skončí i rozvodem.

Jitka (38) a Tomáš (47)

„S manželem jsme nedávno oslavili čtrnácté výročí svatby,“ začíná vyprávění Jitka. „Dřív by pro mne udělal první poslední, ale teď mne postavil před jasné rozhodnutí: Buď on nebo práce.“ pokračuje mladá žena. Je to 10 let, co se narodila dvojčata, takže s kluky byla doma 4 roky, další rok pracovala Jitka na část úvazku z domova. Když bylo klukům 5 let, nastoupila zpět do práce na plný pracovní úvazek. A do práce se už moc těšila.

„Protože jsem se do práce po té nucené přestávce vrhla opravdu s nadšením, brzy jsem se z asistentky stala vedoucí projektů,“ říká Jitka. A se změnou pracovní pozice se také velmi příjemně změnil také její plat. Jitka měla pocit nejhezčího období v životě jenže neštěstí nechodí po horách… a manžel Tomáš o svou práci přišel. Tehdy se mu snažila v klidu vysvětlit, že má dost vysoký příjem na to, aby si on v klidu hledal novou práci, která by ho bavila.

Mužské ego

Jenže najít tu správnou práci se mu moc nedařilo, což mu Jitka nevybíravým způsobem dala najevo. Pochopitelně začal řvát, že rodinu má živit chlap a žena se doma starat o domácnost. Bylo jasné, že ho situace hodně trápí a frustruje, takže výkyvy nálad byly na denním pořádku.

„Můj kamarád právě otevíral restauraci a potřeboval zkušeného provozního a bylo mu úplně jedno, že Tomášovi táhne na padesát,“ popisuje Jitka další vývoj těžké situace. V téhle práci nebyl důležitý věk, ale znalost cizích jazyků. Jenže všechno bylo zase špatně, Tomáš se vztekal, že si práci najde sám. Nakonec se uklidnil a v práci, kterou jsem mu dohodila, se mu začalo i líbit.

Další kariéra. Moje

Před necelým ½ rokem mi šéf nabídl, jestli nechci část podniku odkoupit a stát se spolumajitelkou. Pochopitelně, že jsem měla obrovskou radost! Prodala jsem byt po babičce, získala potřebné finance a šla do toho. Jenže – nekonečný problém – Tomáš opět zuřil a měl pocit, že už zase ho chci trumfnout. Ironicky se mne ptal, jestli mne jako „paní ředitelku“ bude jeho maličkost ještě bavit…

Za nějakou dobu jsem ho nachytala, jak mi kontroluje mobil a poslouchá, když s někým telefonuju. Je to tak prostý, a přitom tak zásadní problém – nemůže prostě skousnout, že vydělávám víc než on. A poslední kapka přišla vzápětí. Dal mi nůž na krk s tím, že si budu muset vybrat – buď kariéra nebo manželství. A rovnou začal vyhrožovat rozvodem.

Je to smutný příběh o zraněném mužském egu. Celá rodina by se měla skvěle, kdyby byl Tomáš schopen přenést se přes pár tisíc korun a smířil se s tím, že jeho hodnota přeci nezávisí na výši příjmu. A obzvlášť ne, pokud se jedná o rodinu. Naštěstí všichni muži nejsou stejní a někteří jsou schopni vidět, co je opravdu důležité. A pokud je manželka v práci opravdu schopná, klidně zůstanou i na mateřské dovolené.

Autor: Michaela Richterová
zavřít reklamu