Pár dobrých rad, jak se budete na sociálních sítích cítit lépe.

Za posledních 10 let, kdy došlo doslova k explozi sociálních sítí, se je většina z nás naučila využívat je za pochodu, často metodou pokus-omyl. Dnes už vám můžeme dát dobré rady, tipy a triky, abyste se na sociálních sítích cítili jistě, sebevědomě a… zkrátka už si nepřipadali jako hlupáci, pokud náhodou zveřejníte nějaký svůj příspěvek.

Kronikář, nikoli zpravodaj

Ke štěstí vede cesta přes zážitky „tady a teď, tedy „offline“. Jasně, je dobré říkat lidem věci, které chcete, aby věděli, ale je zapotřebí správné načasování. Nebuďte zpravodajci. Pokud polovinu života žijete a polovinu času zaznamenáváte to, co žijete, žijete jen napůl. Staňte se kronikáři. Pište o významných zážitcích, ale potom, až proběhnou, teprve potom o nich pište. Užijete si navíc dvojnásobnou radost. Během zážitku i během psaní o něm!

Sociální sítě nejsou ideální, protože na rozdíl od televize či rádia, tady nám žádný šikovný člověk předem nevybírá pořady, které by nás mohly zajímat. Člověk si stále podvědomě myslí, že když síť otevře, objeví se kvalitní obsah, který už někdo předvybral. Bohužel sítě neřídí scénárista ani dramaturg, takže obsah je, no řekněme, často velmi rozporuplný a zbytečný.

Berte to vážně

A zase naopak. Neberte sítě pouze jako zábavu. Není to žádná legrace, sítě ovlivňují, jak funguje náš mozek a jak vnímáme realitu a informace. Berou útokem naše sebevědomí, zhoršují schopnost udržet pozornost a vytvářejí iluzorní pocit sounáležitosti. Vlastně je to jako s alkoholem. Pijete jen málo, pro zábavu a ve společnosti, a to až do té doby, než zjistíte, že většinu svého života jste promrhali a zůstali jste úplně sami, jen s tím chlastem.

Důležité jsou 3 body

  • věnujte pozornost svým přátelům a ne známým
  • prohlížejte si zásadně svůj profil (díky idealizování sebe sama si zároveň připomínáme, jaké jsou naše kvality)
  • setkávejte se s přáteli offline (je to kamarádské a upřímné, úplně jiné než naaranžovaný virtuální život)

Nelžete!

Je vaše onlinové já stejné jako to offlinové? Blízcí pozorovatelé by rozhodně řekli, že není. Snad všichni by chtěli žít život takový, jaký si ho vytvořili třeba na Instagramu, ale reálné životy vypadají o dost jinak. Na sítích se člověk snaží vytvořit ten nejlepší obrázek sebe sama, takový, jaký chce, aby viděli ostatní. A aby nám snad i záviděli? Jistěže, sítě stojí na našem egu. Prezentujeme to nejlepší ze svých životů hlavně proto, abychom se my sami cítili lépe. A abychom ostatní frustrovali.

A důležitá věc na závěr. Přemýšlejte o tom, co píšete. Dokázali byste to danému člověku říci i tváří v tvář? Dokažte vystoupit z anonymity a být sami sebou i na síti. Přijměte následky svých příspěvků, prostě se pokuste vnést na sítě co nejvíc reálného života. Kdyby se tak chovala většina lidí…, žilo by se nám na sítích mnohem líp!

Autor: Lenka Svobodová
zavřít reklamu