Zbavte se všech negativních myšlenek. Je to tak jednoduché.

Ode dneška už jen optimismus. Život je příliš pěkný a příliš krátký na to, aby si ho člověk ještě kazil špatnými myšlenkami. Je to jen v naší hlavě, jak se rozhodneme. My pro vás máme pár tipů, jak v sobě radost ze života probudit, ale také si ji uchovat.

Pochybujete o sobě?

Mezi přáteli a kamarádkami určitě máte někoho, pro koho je sklenice vždy napůl plná. A ruku na srdce, jak to máte vy? Pochybujete o sobě a někdy sami sebe vystresujete? Dobrá zpráva je, že pesimistou nemusíte zůstat. Pozitivní myšlení, o kterém se mluví a píše pořád dokola, má tu skvělou vlastnost, že se dá natrénovat. A námaha se vyplatí, lidé s růžovými brýlemi žijí déle a nejsou tak náchylní k nemocem. Takže! Pozorně si přečtěte naše rady a probuďte v sobě optimistu – teď hned!

Trik s kávovými zrny

Ráno si do pravé kapsy dejte plnou hrst kávových zrnek. Pokaždé, když se z něčeho zaradujete, přendejte jedno zrnko z pravé kapsy do levé. Takto zaměříte svou pozornost na to pěkné. Večer si spočítejte zrnka v levé kapse a zastavte se u všech drobných zážitků, které vás potěšily. Navíc získáte optimistický pohled i na úplně obyčejný všední den.

Úsměv

Smějte se často, ale hlavně nahlas! Zní to podivně, ale je vědecky dokázáno, že i když nám zrovna do smíchu není, náš mozek zpracuje i falešný úsměv jako ten pravý a začne vylučovat hormony štěstí. Jakmile jen trochu zvedneme koutky úst, automaticky stoupne nálada a budete se hned cítit ve větší pohodě.

Otravné myšlenky a písničky

Často z hlavy nemůžeme dostat negativní myšlenky, stejně tak jako písničky, které jsme zaslechli a klidně nás otravují celý den. Abyste to mohli změnit, je potřeba vložit „nové CD“. Vyberte nějaké pozitivní, které obsahuje například vzpomínky na vydařenou oslavu, dovolenou, projekt dotažený do konce … a nové CD vás přivede na pozitivní myšlenky.

Lusknutí prstů

Pomocí prstové jógy sami sebe můžete přeladit na pozitivní vlnu. Pozicemi prstů, které jsou přesně určeny, se stimulují reflexní zóny, které zvedají hladinu energie a nálady. Palcem, prsteníčkem a malíčkem si vytvořte kruh, statní prsty zůstávají natažené. Tato pozice vyvolává pocit nadšení. Zkuste to oběma rukama a v pozici vydržte 5 minut.

Něco si přejte

Nemá smysl čekat, až vám ostatní vyčtou z očí, co právě potřebujete nebo si přejete. Ono to ani vyčíst nejde. Zeptejte se místo toho sami sebe, co zrovna potřebujete v daném okamžiku. Na co mám právě náladu? Co mi udělá dobře? A až na to přijdete, vždy hned akci zrealizujte. Hned!

Cesta na vrchol

Jestliže se před vámi vrší problémy jako vysoký kopec, opravdu pomáhá symbolicky si na tento kopec vystoupat. Udělejte si procházku na kostelní věž, na rozhlednu nebo na obyčejný přírodní kopec. Asi pochopíte, že to za tu námahu stojí, protože odměna je skvělá – jiný úhel pohledu a krásná podívaná.

Těšte se a užívejte si to

Když se na něco těšíte, udržujete si pocit radosti, ale také zdraví těla i mysli. No a když se naše přání nesplní, pocit těšení se už nám nikdo nevezme! Těšení mnohdy trvá týdny, ne-li měsíce, ale případné zklamání při nesplněném přání může být pryč i po pár minutách. Proto se radujte ze všech super věcí, co mají v budoucnu nastat, těšte se na všechno báječné, co vás čeká a užívejte si to.

Zkoušejte nové věci

Je moc dobré, pokud uniknete rutině a budete zkoušet stále nové věci. Plánujte si je předem. A je jedno, zda si naplánujete naučit se maďarsky, zajdete na kurz patchworku či začnete hrát na flétnu. Objevíte nové stránky sami sebe a oživíte či rozšíříte své schopnosti a dovednosti. Také potkáte nové lidi a užijete si spoustu legrace.

Filtr na zprávy

Na internetu a v novinách se hned na prvních stránkách dozvídáme převážně negativní informace, což je velkým potěšením pro pesimisty. Potvrzuje to jejich špatnou náladu. Vy si ale najděte nějaké stránky o zahradách nebo módě nebo zavolejte někomu, kdo má pořád dobrou náladu. Tu svoji si nenechejte rozhodit tím, že se dějí hrozné věci. Nic s nimi udělat nemůžete, nemůžete být nápomocní, tak nemáte důvod zbytečně se trápit.

Zabrzděte kolotoč myšlenek

Zbavit se stále dokola se opakujících negativních myšlenek je hodně těžké. Můžete si pomoci trikem, tím, že nahlas řeknete „stop“. A ihned se zkuste plně soustředit na přítomnost. Kromě toho si čas od času říkejte jako nezúčastněný pozorovatel: „Teď vytírám kuchyň.“ „Teď zalévám květiny.“ Vznikne vám cosi jako očistná mantra.

A teď už vzhůru do světa užít si den podle vlastního plánu, s větší sebedůvěrou, pohodou a radostí z maličkostí!

Autor: Vlastimil Vachta
zavřít reklamu