Atlet a someliér Jakub Přibyl. Jaký je jeho příběh?

Jakub Přibyl (36) se během studií na Masarykově univerzitě věnoval hlavně atletice. Ze zahraničních soutěží svému otci vozil nějaká dobrá vína, a ta pak společně ochutnávali. V Jakubovi se zrodil zájem o vína a tento svůj koníček dotáhl až do konce. Stal se z něj someliér.

Atletické i someliérské úspěchy

Jakub Přibyl se stal akademickým mistrem České republiky v běhu na 4 x 100 metrů a několikanásobným vicemistrem na 100 i 200 metrů. Coby someliér vyhrál 3 x po sobě mistrovství České republiky Bohemia sekt Trophée. Na celoevropských soutěžích zabodoval v SommelierCup a CastelCup a získal stříbrnou a bronzovou medaili. A to ještě nebylo všechno.

Jakub osobně nejvýše hodnotí účast v semifinále soutěže The Best Sommelier of Europe and Africa – byl jediným Čechem, který se kdy dokázal probojovat tak daleko. K someliérství prý vede mnoho cest, které mají jedno společné – musíte mít rádi víno a touhu objevovat a poznávat chuť vína. On sám nikdy nepil pivo, tíhne ke sladším chutím, u vína má nejraději ta suchá.

Someliérství vůbec neznal

Je paradoxní, že člověk, který se tak vášnivě vínům věnoval, vůbec netušil, že existuje něco jako someliérství. Jakmile se dozvěděl, že v něm lze také soutěžit, zřejmě se v něm probudila stará atletická duše, a bylo rozhodnuto. Přestože dokončil vysokoškolská studia, šel pracovat „na plac“ do restaurace, aby získal praxi. Doma se na něj za zvolenou cestu nikdo nezlobil, všichni ho podporují.

Jakub práci someliéra popisuje následovně – je to člověk, který umí vytvořit nejen vinný lístek, ale také lístek nápojový. Umí vybrat dobrá vína a stanovit jejich cenu, školí ostatní personál, je zodpovědný za servis hostům, sestavuje degustační menu a zodpovídá za výběr vhodných vín. Většina someliérů, jak se postupně ukazuje, má za sebou nějakou sportovní kariéru, takže je to opravdu tak. Potřeba je určitá zarputilost, odhodlání a bojovnost.

Nový vinný bar

Nikoho asi nepřekvapí, že si Jakub se svou přítelkyní otevřeli vinný bar v Praze na Vinohradech Wine and Degu. Ostatně kde jinde, než právě na Vinohradech? Ve svém baru se snaží hostům ukázat, že vinný svět není jen o Francii, Itálii a Rakousku, ale že skvělá vína se dají najít i v jiných zemích, za příznivější cenu. Například v Bulharsku, Řecku či v Maďarsku…

Zaujalo vás profesionální pití vína? Základem prý je nebát se experimentu. A hlavně se nebát investovat do vína trochu peněz. Zážitek si pak určitě více užijete i jako laici!

 

 

Autor: Michaela Richterová
zavřít reklamu