Na zvýšení sebevědomí se dá pracovat pořád. Někomu to navíc hned napoprvé nevyjde. Inspirujte se příběhy dvou mužů, kteří to dokázali.

Jistě, můžeme vám doporučit, ať si zajdete k vizážistovi, nechat si upravit vlasy, koupit si nový oblek nebo kostýmek. K tomu pár hodin ve fitku a na první pohled z vás sebevědomí jen srší. Ale co když je to opravdu jen na pohled? Raději vám povíme příběhy dvou lidí, kteří neměli ani zdaleka „na růžích ustláno“, přesto to dotáhli až tam, kde jsou dnes.

Příběh první – znáte Ivo Tomana?

V oblasti tréninku sebevědomí a osobního rozvoje je to zvučné jméno. Ivo se narodil postižený. Trpěl Tourettovým syndromem, kdy je člověk zmítán mimovolnými pohyby a postižena je také řeč – nutí člověka vydávat různé podivné zvuky či pronášet nevhodná slova během komunikované věty. Sám Toman přiznává, že od dětství měl mindráky, a není divu! „Strašně jsem se za ty pohyby a zvuky styděl, chtěl jsem se schovat. Místo toho jsem musel sedět v první lavici, takže na mě viděli všichni!“

Pro Iva bylo jistě kruté, když se na něj dívala celá třída. Navíc byl dysgrafik, dokonce tedy hrozilo, že nebude moci zůstat na „normální“ škole, přestože byl velice inteligentní. Naštěstí jej někteří učitelé podpořili a on začal hodně číst. Mindráky se ale nezmenšovaly, a tak začal od 14ti let pít alkohol a působit výtržnosti. Na střední škole se ale něco zlomilo, změnilo. Ivo si uvědomil, že samo postižení není tak důležité, jako osobní přístup k tomuto postižení.

Lekce sebevědomí

Opravdovou životní lekci dostal Ivo na vysoké škole. Měl spolužáka, který v dětství utrpěl popáleniny v celém obličeji. A právě tento chlapec si vyhlédl velmi pohlednou dívku, kterou skutečně „sbalil“ a začal s ní chodit. Ivo si uvědomil, že s poruchou ve svém mozku sice nic dělat nemůže, ale může změnit své myšlenky, svůj postoj, pracovní obor, přátele i způsob vydělávání peněz. To vše udělal a k tomu si vzal za ženu krásnou modelku.

Je to jen pohádka?

Zní to pohádkově, že? Skutečnost je taková, že dnes je Ivo autorem několika bestsellerů, a když ho potkáte, srší z něj opravdová sebedůvěra. Navíc má velký smysl pro humor a umí si dělat legraci sám ze sebe. O to skvělejší jsou jeho přednášky věnované tématům jako je cesta k úspěchu, o štěstí či o tom, jak nabýt sebevědomí. Je to neuvěřitelné, ale člověk, který vydává mimovolné zvuky, se stal výborným přednášejícím.

Příběh druhý – problém s barvou pleti

Mark Dzirasa to také v dětství neměl lehké. Narodil se u nás v době, kdy absolutně nebylo obvyklé, aby zde žily jiné národnosti. Dnes by vše vypadalo úplně jinak, ale tehdy byl Mark hodně izolovaný, a to se odrazilo i na jeho sebevědomí. Začal číst moudré knihy a nyní Markovi sebevědomí vůbec nechybí. „Měli bychom o sobě mluvit hezky a v superlativech. K tomu je zapotřebí odvaha, společnost je nastavená na to, abychom se shazovali.“ A to také rád hlásá na svých přednáškách o myšlení.

V současné době Markovy přednášky sledují plné kongresové sály. Často mluví o tom, jak je naše společnost postavená na nedůvěře v sebe, na strachu z autorit a na tom, že sami sebe nemáme rádi.

Konkrétní a praktický návod

Mark při svých přednáškách radí, jak si zvýšit sebevědomí a dosáhnout svých cílů. Jak? Máme si vytvořit jakousi pomyslnou nástěnku, na kterou přišpendlíme svá přání. Lidská mysl je obdarována kreativitou a představivostí – může si cokoli představit, a tím to také stvořit. Pokud svým přáním věnujeme dostatek prostoru a energie, měla by se splnit.

Stále ještě máte nedostatek sebevědomí? Zamyslete se nad těmito osudy, které jsou jen jedny z mnoha. Lidé, kteří mohli zůstat ve stínu a utápět se ve svých mindrácích se rozhodli svému osudu čelit. Proč by se to nemělo dařit i vám?

 

Autor: Martin Liška
zavřít reklamu