Svět myšlení – jaké jsou rozdíly mezi myšlením bohatých a chudých lidí?

Někdo má prostě kliku – vyhraje, zdědí, vydělá, dostane geniální nápad, přijde k nečekanému bohatství a nemusí se ani moc snažit. Není to fér, to většinou slyšíte z úst těch, kteří žijí od výplaty k výplatě a každý výdaj navíc je umí rozhodit a musí začít počítat, jak to bude v rámci jejich finančního plánu, co se vynechá nebo kde se naopak ušetří. Není to příjemné takto počítat a neustále se strachovat, co se kdy stane. Znáte také to rčení, že být bohatý je otázkou volby? Možná si říkáte, že je to lež, ale jsou lidé, kteří tomu skutečně věří.

Neexistuje důvod, proč nebýt bohatý

Spousta známých a bohatých lidí říká, že je to často o přemýšlení a o tom, co si sami říkáte. Bill Gates dokonce prohlásil, že není vaše vina, že jste se narodili chudí, ale naopak je vaše vina, pokud zemřete chudí. Někdo to může brát jako výsměch, ale myšlení bohatých a chudých lidí se poměrně dost mění a možná je právě tohle klíčem k tomu, aby se vám začalo dařit, aby vaše finance rostly, vy jste pro ně něco udělali. Je to volba? Pak ji udělejte. Jaké jsou hlavní rozdíly v myšlení bohatých a chudých? Možná se můžete inspirovat a začít přemýšlet jinak!

Problémy versus řešení

Lidé, kteří nemají zrovna na rozhazování, často hledají problémy a důvody. Proč to nejde? Protože – a snese se spousta věcí, proč tomu tak je. V práci vám nepřejí, nemáte takové uvažování jako druzí, lidé okolo vám nedůvěřují, chtějí váš neúspěch, není správná doba, nemáte čas. Naproti tomu bohatí lidí pochopili princip toho, že se vše děje z nějakého důvodu. Akce vyvolá reakci. Nesedí a nečekají, co život přinese. Raději se sami angažují a konají tak, jak chtějí, aby je to posunulo kupředu.

Domněnky versus otázky

Spousta lidí si myslí nebo se domnívá. Myslím si, že to nepůjde, myslím si, že je to zbytečné, myslím si, že nemám nejmenší šanci. Právě ono myslím si vás ve skutečnosti brzdí a pohřbí vaše sny. To je problém těch, kteří nemají zrovna moc peněz. Naproti tomu lidé bohatí si věří, mají ty správné předpoklady a raději položí otázku. Kdo se nezeptá, ten nic neví. Raději uslyšet ne jako odpověď, než zbytečně přemýšlet, jestli vůbec můžete mít šanci.

To nejlevnější versus to nejlepší

Nákupy jsou na denním pořádku – ať už se to týká jídla, oblečení, spotřebičů a jiných věcí. Lidé, kteří nemají zrovna moc peněz často hledají ty nejlevnější věci, které často kupují ve velkém nebo i tehdy, kdy je úplně nepotřebují. Protože jsou dané věci ve slevě, tak se to jistě vyplatí. Lidé bohatí nakupují věci kvalitní a často k tomu přidružují další služby, které prodlužují hodnotu dané věci. Levné věci se mohou často porouchat, raději investujte do kvality.

Čtěte také: Z bezdomovce milionářem. Seznamte se s Johnem Paulem DeJoriou.

Odsouzení versus kritika

Kritika je dnes velmi častá a to i tehdy, když si ji člověk nevyžádá. Lidé často kritizují a nejlépe na internetu, který je anonymní a chrání je samotné i jejich nápady a myšlenky. Často kritizují ti, kteří mají hluboko do kapsy a cokoliv, co druhý dělá jinak nebo po svém zkritizují jako to špatné. Lidé movití naproti tomu chválí a podporují ty, kteří si jdou za svým snem a chtějí něčeho dosáhnout. A podpora je často dobrou motivací.

Autorský text | foto: freepik

Autor: Zuzana Žáková
zavřít reklamu