Motivace: Jak si ji udržet i v těžkých časech?

Nepochybně přijdou chvíle, kdy ztratíte sílu čelit každodenním výzvám nebo kdy se vám v kariéře nedaří. Můžete čelit zdánlivě nepřekonatelným překážkám nebo zjistíte, že máte problémy s motivací, chybí vám nebo je nízká, protože jste unavení, rozptýlení, zaujatí jinými věcmi. Když se to stane, je důležité mít v rukávu několik triků, které vám pomohou udržet si motivaci a pokračovat v práci.

Pochopte, proč se cítíte bez motivace

Existují různé cesty, jak si udržet motivaci i ve chvílích, kdy bychom to nejraději vzdali, a všechny jsou zaměřeny na práci ve vašem nitru a na znovuzískání onoho elánu a vášně pro to, co děláte a co vás obklopuje.

Je mnoho důvodů, proč se někdo může začít cítit nemotivovaný. Může to být způsobeno nezájmem o daný úkol nebo to může být důsledek stresu či úzkosti. Je důležité zpomalit a věnovat čas tomu, abyste pochopili, proč se tak cítíte.

Nejlepším začátkem je podívat se zpět, kde se věci změnily. Možná jste se cítili inspirováni a připraveni přijmout výzvu a pak se v určitém okamžiku stalo něco, co změnilo vaše pocity. Někdy je to způsobeno interakcí s někým, vašimi mezilidskými vztahy nebo se možná něco změnilo v práci. Věnujte nějaký čas tomu, abyste zjistili, v čem se věci na této cestě změnily, a to vám pomůže pochopit, co je příčinou nedostatku motivace.

Jakmile budete znát hlavní příčinu svého problému, bude snazší najít řešení. Pokud se například cítíte nemotivovaní, protože vás nudí vaše pracovní náplň, zkuste si udělat brainstorming, jak ji udělat podnětnější a smysluplnější. Pokud trpíte úzkostí, zvažte, zda se neobrátit na odborníka, který vám pomůže vyřešit, co vás v každodenním životě stresuje.

Nápomocná může být také změna zaměření vašeho myšlení. Pokud se cítíte sklesle kvůli své současné situaci, věnujte nějaký čas tomu, abyste si vzpomněli na všechny důvody, proč jste se vydali na tuto cestu, proč jste v tomto vztahu, který už necítíte jako živý, nebo proč jste měli rádi tuto práci. Někdy se stane, že v každodenní rutině zapomeneme na to, proč děláme to, co děláme. Mějte na paměti skutečné důvody a soustřeďte se na konečný cíl.

Určete si své cíle a zapište si je

Když se cítíte ztraceni nebo bez motivace, může být užitečné vrátit se k identifikaci svých cílů. Čeho chcete dosáhnout? Především, proč jste si „vybrali“ tuto cestu/práci/sport/vztah? Někdy stačí jen vzpomenout si na své cíle a na to, co znamenají, abyste se vrátili na správnou cestu.

Může být také užitečné si je zapsat. Vidět své cíle v písemné podobě vám může pomoci, aby se zdály reálnější a dosažitelnější. Cokoli, co se vám v mysli zdá neurčité, nereálné, nehmatatelné, se po zapsání stane konkrétnějším.

Ruce.
zdroj: unsplash.com

Připravte si akční plán a držte se ho

Vypracování a plnění plánu je pro udržení motivace zásadní. Když se lidé pustí do plnění nějakého cíle, často začínají s těmi nejlepšími úmysly. Bez akčního plánu je však příliš snadné nechat se rozptýlit a vzdát se.

Mít konkrétní plán vám pomůže zůstat soustředěný a na správné cestě. Umožní vám také sledovat váš pokrok a zjistit, jak daleko jste se dostali. Vědomí, že se svého plánu držíte, vám navíc pomáhá rozvíjet disciplínu a důslednost. Ty jsou důležité, pokud jde o pokrok při dosahování vašich cílů.

Samozřejmě i ty nejlépe připravené plány se mohou čas od času pokazit. Důležité je nevzdávat se, když se to stane. S vytrvalostí a trochou plánování můžete dosáhnout všeho, co si předsevzít, a pokud se to nepodaří, neměli byste to považovat za takový neúspěch, aby vás to odradilo.

Uznejte svůj pokrok a poděkujte si za něj

Uznejte pokrok, kterého jste dosáhli. Příliš často uznáváme úsilí a pokroky ostatních a ignorujeme svůj vlastní pokrok. Udělejte si chvilku času a uznejte, jak daleko jste zatím došli. To vám zvýší sebevědomí a udrží vás to soustředěné na vaše cíle.

Existuje několik způsobů, jak ocenit své úsilí. Někdy je to zajít si na dobrý oběd nebo večeři, jindy si udělat přestávku v práci a jen tak se na chvíli zamyslet. Jindy je to udělat něco jen pro sebe, bez partnera nebo dětí. I ty nejmenší okamžiky mohou být těmi největšími, pokud si dáme příležitost zamyslet se nad svými pokroky.

Najděte si podpůrný systém, který vám pomůže udržet se na správné cestě

Obklopte se lidmi, kteří mají stejný cíl jako vy. Tito lidé vám mohou poskytnout povzbuzení, perspektivu a odpovědnost, což může být užitečné, když se snažíte udržet na správné cestě. Také přítomnost lidí, kteří rozumí tomu, čím procházíte, může cestu učinit méně skličující a lépe zvládnutelnou. Pokud se cítíte ztraceni, obraťte se na svůj podpůrný systém pro radu a podporu.

Nevzdávejte se. Cesta může být těžká, ale nakonec stojí za to. Bez ohledu na to, jak těžká je, je důležité mít na paměti smysl toho, co děláte. A pokud si opravdu uvědomíte, že už to není nic pro vás, ať už jde o sport, práci, nebo dokonce vztah, změňte cestu a hledejte tu, která vás skutečně naplňuje a dává vám dobrý pocit ze sebe sama.

Zdroj: psychologytoday.com, elle.com

Autor: Martina Šťastná
zavřít reklamu