Výčitky nás pronásledují vždy a všude. Jak přestat litovat svých rozhodnutí, jakmile je učiníme?

Předpokládejme, že jste si vytvořili plán. Možná zítra půjdete do posilovny, zajdete s kamarádkou na oběd, zavoláte člověku, se kterým jste se chtěli setkat, nebo konečně požádáte svého šéfa o zvýšení platu. Pak se ale něco stane a vy nakonec uděláte přesně to, co jste neměli v úmyslu – litujete své volby, ať už velké nebo malé, a přepadnou vás výčitky.

Identifikujte možné příčiny lítosti

Pokud vás zajímá, jak přestat litovat svých rozhodnutí, odpověď je dvojí – dělejte rozhodnutí, kterých nebudete litovat, a přijměte je taková, jaká jsou. Jinými slovy, když se rozhodnete promluvit si se svým šéfem, jít do posilovny nebo zavolat bývalému, po kterém se vám stýská, prostě to udělejte a pak přijměte následky. Stejně tak kdykoli něco děláte, řiďte se svými hodnotami, abyste se vyhnuli činům, kterých byste později litovali.

Pro většinu z nás je však odpověď trochu složitější. Když do hry vstoupí pocit viny, prokrastinace a síla vůle, naše volby nejsou tak černobílé. Co tedy udělat? Začněme tím, že před rozhodováním začneme jednat. Když se cítíme zahlceni rozhodnutími, která máme před sebou, může nám pomoci identifikovat vnitřní spouštěče, které v nás vyvolávají pocit zahlcení. Například když věříme, že každé rozhodnutí musí být to „správné“, mohou nás paralyzovat i malá rozhodnutí.

Když se začnete cítit zahlceni rozhodováním, naslouchejte svým emocím. Jak se právě teď cítíte v souvislosti s tímto rozhodnutím? Pokuste se prozkoumat, odkud vaše emoce pramení a jak mohou vaše rozhodnutí zatemňovat.

Přemýšlejte o širších souvislostech. Bude to mít z dlouhodobého hlediska nějaký význam? Když krátkodobé emoce převáží nad dlouhodobými úvahami, zvažte, co byste doporučili svému nejlepšímu příteli. Když uděláme krok zpět, můžeme si situaci ujasnit.

Analyzujte přijaté rozhodnutí

Když se vyskytne problém, který nemůžete nechat plavat, může být užitečné ho vyřešit. Pokud vás něco opravdu trápí nebo nějakého rozhodnutí litujete, rozeberte ho, prozkoumejte a řešte po částech.

Pokud se vám vaše problémy a výčitky zdají nepřekonatelné, vyberte si činnost, kterou můžete podniknout hned, abyste našli řešení. Rozdělte si ji na 4 až 5 částí a stanovte si časový rámec, ve kterém se jimi budete zabývat. Analýza vašeho problému může být tak jednoduchá, jako je zhodnocení vašeho rozhodnutí, kterého litujete, abyste zjistili, jak byste mu mohli v budoucnu předejít.

Volba cesty.
zdroj: unsplash.com

Proveďte výzkum

Stojíte před důležitou volbou? Než se rozhodnete, pečlivě prozkoumejte informace, abyste později nelitovali své volby. Když se o něčem předem vzděláváme, přistupujeme k situaci s větším přehledem a znalostmi. Často výrazněji litujeme chybných rozhodnutí, pokud jsme předem nezvážili všechny možnosti. Proto je třeba vědět všechno, nebo téměř všechno, než se pustíme do unáhlených úsudků.

Zhodnoťte své možnosti

Jakmile si své rozhodnutí prostudujete, napište si ho na papír. Sestavte si jednoduchý seznam pro a proti. Může se to zdát jako hloupé cvičení, ale může to být neuvěřitelně mocný nástroj, když se snažíme rozhodnout. Při psaní seznamu skutečně zhodnoťte dopad své volby. Jde o velký problém, nebo o závažné rozhodnutí? Jakou prioritu by mělo mít?

Jakmile si sepíšete všechna pro a proti, rozhodnutí se často stane zcela jasným a vy můžete s jistotou pokročit dál. Nikdo z nás samozřejmě nedokáže předvídat budoucnost, ale jakmile vezmete v úvahu všechny faktory, budete se pravděpodobně cítit pohodlně bez ohledu na konečný výsledek.

Zavolejte někomu blízkému

Stále se potýkáte s obavami z případné lítosti? Požádejte o radu důvěryhodnou osobu, někoho, kdo ví, jak jste zodpovědní. Když se obáváme minulého rozhodnutí nebo potenciálního problému, můžeme uvíznout v kruhu očekávání a nedostatku důvěry. Začneme přemýšlet o svých výčitkách, a to posiluje náš pocit beznaděje a bezmoci. Dostává nás to do „zmrazovacího režimu“, kdy máme zúžené vidění a nevidíme pozitivní možnosti.

Dobrý přítel nám může pomoci soustředit se na přítomný okamžik, ne na možné věci, které se v minulosti nepovedly, a dát věcem perspektivu. Může nám dodat odvahu, že zvládneme to, co nám život přichystá, a zároveň nám může pomoci rozložit naše problémy na zvládnutelné části.

Zdroj: positivepsychology.com, psicoadvisor.com

Autor: Martina Šťastná
zavřít reklamu